3/27/2014

Hladna salata od Karfiola i Mrkve

Odlična i zdrava hladna salata.

1 manja glavica karfiola
2 mrkve
1 manja glavica ljubičastog luka
2 kašike vinskog sirćeta
1 kašika senfa
2 kašika majoneze
svjež peršun
so i biber
maslinovo ulje

  
Karfiol izlomiti na manje cvjetove, i u kipećoj vodi kuhati svega 2 minute.
Karfiol ocjeditiodvode, ohladiti i staviti u činiju, dodati naribane dve mrkve, ljubičasti luk isječen na kolutove i sitno isječen svjež peršun.
Sjediniti vinsko sirce sa kasikom senfa, so i bibier, dodati maslinovo ulje i kašiku majoneze.
Preliti preko salate i sve lagano promješati.
Po želji posuti nasjeckanim mladim lukom. 




3/12/2014

Falafel


Ovo nije orginalni recept falafeli, ovi su pripremljeni na moj način jer uvjek nastojim da nekom receptu dam notu sebe. Veoma su ukusni i odlični su u tortilji sa raznim svježim povrćem i jogurt prelivom ili u paradajz sosu sa pastom.

(oko 10-12 falafeli)

150g crvenog graha iz konzerve
50g graška iz konzerve
50g kukuruza iz konzerve
2 mlada luka (isječena)
1 mala kašika kima
1 mala kašika susama
veza svježeg peršuna (krupnije isjeći)
morska so i biber
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike prezli
1 manja chilli papričica (sitno isječena)
1 kašika brašna


Sve sastojke staviti u veću posudu, posoliti i pobiberiti te rukama lagano izgnječiti, ali ne previše kako bi ostalo i čitavih komada povrća.
Od smjese praviti kuglice i slagati ih na tanjir posut prezlama. Falafele staviti u frižider na sat vremena. Svaku falafelu uvaljati u prezle i pržiti na zagrijanom ulju tek toliko da dobiju finu zlatnu boju. Nakon prženja falafele ocjediti od viška ulja na kuhinjskom papiru.



3/08/2014

Palenta sa Karamelizovanim Lukom i Pečenim Paprikama

Ovako pripremljena palenta je jako ukusna i odlično ide kao prilog mesu ili nekoj ribi.

(za 4-6 osoba)

oko 1/2l vode
oko 100g palente
prstohvat sušenog bosiljka
1 mala kašika preprženog susama
2 male kašike preprženih sjemenki bundeve
morska so i biber
maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 crvene pečene paprike
1 mala kašika šećera
1 velika kašika Aceto Balsamico

  
U šerpu sipati vrelu vodu, posoliti i pobiberiti, dodati bosiljak i ulje. Kada voda prokuha dodati palentu. Mješajući kuhati oko 5 minuta. Ako se smjesa čini premekanom slobodno dodati još palente dok se ne dobije gusta. Na kraju dodati susam i sjemenke bundeve, sve fino sjediniti, te izručiti u nauljenu posudu. Kada se ohladi palentu izrezati u oblik trokuta.

Glavicu luka isjeći Julienne style, odnosno na tanke lespirice. Na zagrijanom maslinovom ulju pržiti luk. Posoliti ga i dodati kašičicu šećera, naliti sa malo vode i pržiti ga oko 30min odnosno dok se luk ne karamelizuje. Po potrebi dodati vode. Pred kraj dodati isječene paprike i kašiku aceto balsamico i pržiti još par minuta.
Na svaki trokut palente dodati karamelizovani luk i paprike.




3/07/2014

Capellini sa Gljivama i Bijelim Lukom



Capellini ili Angel Hair pasta su špagete koje su veoma tanke. Ja ih volim iz razloga što jako fino izgledaju na tanjiru, fino upijaju sosove i veoma su nježne i lagane.
Ovaj recept je postan i vrlo jednostavan za pripremiti.

(za dve osobe)

Oko 100g šampinjona
2 čena bijelog luka
veza svježeg peršuna
1 glavica crvenog luka
1 stabiljika celera
1 konzerva pelat paradajza
oko 150g Capellini paste
1 chilli papričica
morska so i biber


Peršun krupno nasjeći i staviti u veću činiju.
Gljive isjeći i na maslinovom ulju prepržiti. Dodati sitno isječen bijeli luk i pržiti još par minuta. Kada je gotovo gljive prebaciti u činiju sa peršunom i lagano izmiješati.
U istoj tavi dodati još malo maslinovog ulja i prepržiti crveni luk i stabljiku celera, oko 5 minuta. Dodati pelat, chilli sitno isječen i sve fino posoliti i pobibriti. Kuhati oko 10 munuta odnosno dok se sos fino ukuha.
Capelline skuhati prema uputama na pakovanju. Osjediti ih, dodati u sos i promiješati. Preko staviti gljive i servirati.  



3/06/2014

Pržene Girice i Rižoto sa Povrćem

Kako je vrijeme posta u narednom periodu postaviću i po neki postan recept. Recepti ako su posni ne mora odmah da znači da su dosadni i neukusni. Prednost posnih jela je u tome što se lako i brzo pripremaju a ujedno i dobri su za naš organizam. :)
Evo jedna idealana, ukusna a posna večera.


(za dve osobe)
Girice:
oko 300g girica
50g brašna
suncokretovo ulje
morska so
1 limun

Za Rižoto:
100g Arborio riže
pola većeg praziluka (isjeći na kolutove)
1 čen bijelog luka
1 mrkva (tanko naribana alatkom za guljenje)
1 tikvica (tanko naribana alatkom za guljenje)
oko 6-7 prokelja (očišćenih i isječenih na pola)
1 kašika karija
1 kašika kurkume
1 posni bujon (rastopljen u 1l vode)
maslinovo ulje
morska so i biber

Girice uvaljati u brašno i peći ih u dubokom ulju. Kada su gotove staviti ih na kuhinjski papir da se ulje ocijedi.

Zagrijati maslinovo ulje i dodati praziluk i bijeli luk, pržiti 2-3 minute, zatim dodati mrkvu, tikvice i prokelj, pržiti još par minuta. Dodati kari, kurkumu i rižu i nastaviti sa prženjem još par minuta. Nakon toga pomalo dodavati temeljca tek toliko da prekrije rižu i povrće. Na laganoj vatri nastaviti sa kuhanjem povremeno mješajući i dolivajući malo po malo ostatak temeljca. Kuhati oko 15 minuta, riža kad je gotova treba da bude kremasta i mekana, ali opet „al dente“ pod zubom. Rižoto na kraju posoliti i pobiberiti.
Na tanjir za serviranje staviti rižoto i posuti peršunom, pored redati girice posoliti ih sa morskom solju i nacjediti malo soka limuna.

Prijatno!  









3/01/2014

Ljepljive kobasice u tortilji

Odlična večera uz čašu hladnog piva. J

(za dve osobe)

4 svježe kobasice
4 tortilje
4 lista zelene salate
100g kukuruza iz konzerve
ljubičasti luk
Za umak:
2 kašike senfa
6 kašike kečapa
1 kašike smeđeg šećera
1 kašike vinskog sirćeta
2 kašike aceto balsamico
so i bibier

U šerpu sipati sve sastojke za umak, dobro promiješati i na laganoj vatri kuhati sve kod umak ne postane gust i ljepljiv. Ostaviti po strani.
Kobasice prepržiti sa svih strana kako bi dobile finu boju, dodati dve kašike umaka i nastaviti sa prženjem. Kada su kobasice pečene prebaciti ih u šerpu sa umakom i lagano promiješati.

Tortilje na tavi prepeći sa obe strane. Na svaku tortilju staviti po list zelene salate, kobasicu, prstohvat kukuruza, ljubičasti luk isječen na kolutove i kašiku umaka. Urolati tortilje i poslužiti.