4/03/2013

Balsamic paradajz sa mladim lukom, bosiljkom i lovorovim listom


Ovo jelo odlično ide kao topla salata ili kao prilog. Ono što je najbitnije u ovom receptu jeste kvalitet i slatkoća paradajza.

Oko 10 paradajza
5-6 struka mladog luka
3-4 čena bijelog luka
Oko 10 listova lovora
2 kašike bosiljka
2-3 kašike maslinovog ulja
2-3 kašike Aceto Balsamico
so i biber


Zasjeći svaki paradajz pa u njega staviti lovorlov list. Tepsiju pouljiti te posuti malo bosiljkom i savititi 2 čena bijelog luka. Poredati paradajz. Mladi luk  na kuhinjskoj dasci posoliti te oklagijom ga dobro pritisunu kako bi so prodrla što dublje i tako luk pustio svoj sok. Luk poredati oko paradajza i dodati preostali bijeli luk. Posoliti, pobiberiti, dodati bosiljak i preliti maslinovim uljem i balsamicom.
Peći na 175 stepeni oko 40min.