Lisičarke su definitivno jedne od najkvalitetnijih
gljiva u svijetu. Vrhunskog su ukusa koji je pomalo „papren“ i finog mirisa
koji podsjeća na marelicu, ovo aromatično bogatstvo šuma pravi je delikates.
Omiljena je među vrhunskim kuharima i mnogo zastupljena u francuskoj kuhinji. Osim
što je veoma zdrava, ova predivna gljiva jestiva i sirova, po meni najbolja je pripremljena
uz pastu ili u rižotu.
(za dve osobe)
1 manja glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
maslinovo ulje
so i biber
100ml bijelog vina
150ml vrhnja za kuhanje
2 grančice timijana
200g lisičarki (očišćene i
krupnije isječene)
malo muškatnog oraščića
svježeg Parmezana
200g Tagliatelli paste
2 kašike putera
U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati puter i na
kockice isječen crveni luk. Pržiti par minuta pa dodati bijeli luk sitno
isječen i nastaviti sa prženjem još 2-3 minute. Zaliti vinom i kuhati dok vino
do pola ne ispari. Dodati kašiku putera, timijan i gljive. Gljive pržiti oko 5
minuta uz lagano mješanje. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i malo naribanog
muškatnog oraščića. Kuhati još minutu i na kraju po ukusu posoliti i
pobiberiti.
Tagliatelle skuhati prema uputama na pakovanju,
osjediti ih od vode te dodati malo sosa i lagano promješati. Tagliatelle staviti na tanjir preko preliti sosom i
lisičarkama i odozgo staviti poširano jaje. Posuti sa malo svježeg timijana i
malo naribanog parmezana.
Bon Appetit!
Нема коментара:
Постави коментар