6/06/2013

Domaće Pasta Tijesto


Ništa nije bolje od domaće svježe paste. Kako bi se napravilo dobro pasta tijesto nabolje je da se koristi meko brašno i svježa domaća jaja.

300g bijelog mekog brašna
1 kašikica soli
1 kašika maslinovog ulja
2 jaja


Brašno prosijati te u sredini napraviti udubljenje u koje se dodaju ostali sastojci. Rukama mijesiti tijesto dok ne postane fino, glatko i mekano. Ako je previše suho dadati par kapi vode, a ako je previše mekano dodati brašna. Ili lakši način je da se svi sastojci stave u blender i izmiksaju, tj. formiraju u tijesto.
Tijesto umotati u prozirnu foliju te ostaviti u frižider da “odmara” oko 30 minuta.

Tijesto podjeliti u dva jednaka dijela. Svaki dio dobro pobrašniti kao i radnu površinu. Kroz mašinu za pravljenje paste provlačiti trake tijesta, te ih presmotati na pola pa ponovo provući kroz mašinu. Ovaj postupak ponoviti 4-5 puta, kako bi tijesto postalo veoma glatko.
Sada je sve na vama, na mašini određujete debljinu i oblik paste. Napravite tanke špagete, taljatele, fettucine, ili pomoću noža isjecite lazanja listove, ili bilo koji drugi oblik koji vam se sviđa.

Najbolje je da se pasta koristi odmah dok je svježa, jer svježa pasta upija više sosove od suhe ali može i da se osuši i koristi za poslije.
Kako biste osušili pastu, na kuhinjskom stoljnjaku poredati pastu i ostavite da se suši nekih 40-60 minuta.
Pastu pakovati u papirnatu vrećicu i koristiti u omiljenom jelu.



Нема коментара:

Постави коментар