Tijesto:
400g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
2-3 vanila šećera
150g omekšalog putera
Sve sjediniti i napraviti prhko tjesto.
Zamotati u prozirnu foliju i staviti u
frižider na pola sata.
Nadjev:
4 jabuke očišćene, oguljene i isječene na kockice
Oko 50g putera
Kašičica cimeta
2-3 vanila šećera
oko 50g grožđica
U posudu dodati sve sastojke i na tihoj
varti zagrijati neki 5 do 10 min.
Tijesto podjeliti na dva jednaka
dijela, na masnom papiru razvući jedan dio tijesta dovoljno veliko tako da
prelazi rubove kalupa za 1-2 cm. Tijesto pažljivo prebaciti u kalup za pečenje.
Dodati nadjev i prekriti drugom korom. Te višak tijesta ukloniti.
Razmutiti dva žumanjka, dodati oko 50g mljevenim bademima i time premazati pitu.
Staviti da se peče na 200 stepeni oko 30 min, odnosno dok ne poprimi lijepu boju.
Pitu je najbolje služiti toplu,
prelivenu pudingom od vanile.
U slast!
Нема коментара:
Постави коментар