4/01/2013

Jagnjetina sa ruzmarinom i bijelim lukom u crvenom vinu




(za dve osobe)
700g jagnjetine sa kosti
3-4 čena bijelog luka
1dcl crvenog vina
par grančica ruzmarina
so i biber
4-5 krompira (mladi na pola presječen)
4 crvena luka (na pola presječena)

Sos:
1 glavica crvenog luka
1 stabljika celera
2-3 kašike džema od višanja
So i bibier


Pećnicu zagrijati na 220 stepeni. Jagnjetinu posoliti, pobiberiti, dodati ruzmarin i bijeli luk te staviti u tepsiju, zaliti vinom i prekriti aluminijskom folijom. Peći na 220 stepeni oko 15 minuta, smanjiti rernu na 175 stepeni te nastaviti peći  još nekih 40-50 min.
Na pola sata prije nego je jagnjetina pečena skinuti foliju te sos u kome se jagnjetina pekla istresti u činiju i ostaviti postrani. Jagnjetini dodati krompir i luk te nastaviti sa pečenjem.

Sos:
Crveni luk i stabljiku celera isjeći te propržiti na malo ulja. Dodati džem i sos u kome se pekla jagnjetina te kuhati oko 5min.Štapnim mikserom izmiksati sos. Ako je potrebno posoliti i pobiberiti. 


Kada je jagnjetina gotova, meso skinuti sa kosti i servirati sa krompirom, lukom i sosom.