3/28/2013

Panna Cotta



Jedan od mojih omiljenih deserta.
Elegantan, jednostavan, lagan i osvježavajuć.

2 želatina u listićima
250ml slatkog vrhnja
50ml mlijeka
50g šećera u prahu
1 mala kašika vanilla ekstrakta
2 vanilla šećera

Sos:
100g zamrznutog šumskog voća
3 kašike šećera


Namočiti želatin u hladnu vodu par minuta.
Sve ostale sastojke pojmješati i kuhati na tihoj vatri. Kada dođe do tačke ključanja skinuti sa vatre. Ocjediti višak vode sa želatina te dodati kremi. Promješati kako bi se želatin otopio i sjedinio sa kremom.

Kremu naliti u kalupe ( manje čaše, činije..) te ostaviti u frižider najmanje 3 sata ili duže.

Kako bi Panna Cottu lako izvadili iz kalupa, potrebno je dno kalupa potopiti u vruću vodu par minuta.

Šumsko voće i šećer staviti da se kuha par minuta odnosno dok se ne dobije fin sos.

Sosom preliti Panna Cottu i servirati.

Bon Appetit!