4/02/2013

Rustikalne zemičke sa sjemenkama bundeve


Obično kad pravim neki burger koristim upravo ove zemičke. J

(za 4 zemičke)

500g brašna
30g sviježeg kvasca
Oko 300ml mlake vode
prstohvat sjemenki lana
prstohvat sjemenki bundeve
pola male kašike šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja


Kvasac razmutiti, dodati šećer i 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.

Prosijanom brašnu dodati kvasac i sve navedene sastojke te zamijesiti glatko tijesto.  

Ostaviti neka se diže na toplom mijestu oko 30min.

Tijesto premijesiti, oblikovati i staviti u nauljen kalup. Ostaviti da stoji još 30min. Nožom napraviti šaru, te posuti sa par sjemenki bundeve i staviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 200 stepeni. Peći oko 10min. zatim pećnicu smanjiti na 170 stepeni i peći još 35min.

Kada su zemičke gotove, premazati ih puterom i poslužiti.