Obično kad pravim neki burger koristim upravo ove zemičke. J
(za 4 zemičke)
500g brašna
30g sviježeg kvasca
Oko 300ml mlake vode
prstohvat sjemenki lana
prstohvat sjemenki bundeve
pola male kašike šećera
1 kašika soli
2 kašike ulja
Kvasac razmutiti,
dodati šećer i 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.
Prosijanom
brašnu dodati kvasac i sve navedene sastojke te zamijesiti glatko tijesto.
Ostaviti
neka se diže na toplom mijestu oko 30min.
Tijesto
premijesiti, oblikovati i staviti u nauljen kalup. Ostaviti da stoji još 30min.
Nožom napraviti šaru, te posuti sa par sjemenki bundeve i staviti da se peče u
zagrijanu pećnicu na 200 stepeni. Peći oko 10min. zatim pećnicu smanjiti na 170
stepeni i peći još 35min.
Kada su
zemičke gotove, premazati ih puterom i poslužiti.
Нема коментара:
Постави коментар