Ova vrsta jela odlično služi i kao apetajzer i kao
prilog mesu ili ribi.
4
artičoke
1 limuna
200g
gorgonzole (na sobnoj temperaturi)
3
kašike vrhnja za kuhanje
3-4
kašike sviježeg peršuna
1
čen bijelog luka, sitno isječen
3-4
kašike prezli
so i
biber
maslinovo
ulje
U veliku šerpu staviti vodu da kuha i posoliti je.
Artičokama odsjeći vrhove listova oko 1cm od vrha. Odsjeći i donji dio tako da
artičoka može ravno da stoji,te odstraniti neke od donjih listova. Artičoke
namazati limunom te ih staviti u vodu da se kuhaju. Vodi dodati pola limuna.
Artičoke kuhati oko 30 minuta. Ocjediti ih od vode i ostaviti da se ohlade.
U međuvremenu, pomješati gorgonzolu, vrhnje za kuhanje,
peršun, bijeli luk, so i biber.U drugoj činiji pomješati prezle sa malo peršuna.
Artičokama lagano pomoću male kašike, odstraniti dio
iz sredine. Listove raširiti te artičoku napuniti pripremljenom smjesom.
Staviti ih na pleh i posuti prezlama te preliti sa
malo maslinovog ulja.
Artičoke peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Poslužiti tople.
Нема коментара:
Постави коментар