5/12/2013

Artičoke punjene gorgonzolom, bijelim lukom i peršunom


Ova vrsta jela odlično služi i kao apetajzer i kao prilog mesu ili ribi.

4 artičoke
1 limuna
200g gorgonzole (na sobnoj temperaturi)
3 kašike vrhnja za kuhanje
3-4 kašike sviježeg peršuna
1 čen bijelog luka, sitno isječen
3-4 kašike prezli
so i biber
maslinovo ulje


U veliku šerpu staviti vodu da kuha i posoliti je. Artičokama odsjeći vrhove listova oko 1cm od vrha. Odsjeći i donji dio tako da artičoka može ravno da stoji,te odstraniti neke od donjih listova. Artičoke namazati limunom te ih staviti u vodu da se kuhaju. Vodi dodati pola limuna. Artičoke kuhati oko 30 minuta. Ocjediti ih od vode i ostaviti da se ohlade.

U međuvremenu, pomješati gorgonzolu, vrhnje za kuhanje, peršun, bijeli luk, so i biber.U drugoj činiji pomješati prezle sa malo peršuna.

Artičokama lagano pomoću male kašike, odstraniti dio iz sredine. Listove raširiti te artičoku napuniti pripremljenom smjesom.
Staviti ih na pleh i posuti prezlama te preliti sa malo maslinovog ulja.

Artičoke peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta.
Poslužiti tople.