5/31/2013

Azijska Piletina

Ako ste ljubitelj azijske kuhinje ovo jelo će vam se zasigurno svidjeti. Brzo, ljuto i ukusno. J

(za dve osobe)

2 bataka sa karabatacima (odvojiti jedno od drugog)
malo korjena đumbira
2 čena bijelog luka
1 kašikica crvene ljute paprika
suncokretovo ulje
3 kašike soja sosa
2 kašike carry začina
1 crvena chilli paprika
1 žuta paprika
prsotohvat lista celera
50ml sos paradajaza
250ml pilećeg temeljca ili 1 pileći bujon rastopljen u 250ml vode
kineske nudle



Piletinu oprati i posušiti. Napraviti marinaru od ulja, 1 čena bijelog luka, polovine korjena đumbira, 1 kašike soja sosa i crvene ljute paprika. Ostaviti piletinu da se marinira oko pola sata.

Na suncokretovom ulju pržiti piletinu sa svih strana dok ne dobije finu boju. Oko 5-6 min. na svakoj strani. Izvaditi piletinu i ostaviti po strani.

U tavu dodati isječen bijeli luk, đumbir, pola chilli paprike i žutu paprika. Promješati te dodati carry začin, sos pradajz, soja sos, celer i pileći temeljac. Kada prokuha dodati piletinu i poklopiti. Piletinu kuhati u azijskom sosu, povremeno je okretajući. Kuhati dok se sos ne sgusne i piletina postane sočna i mekana. 

Kineske nudle skuhati po instrukcijama sa pakovanja, piletinu izvaditi iz sosa a dodati nudle, fino promejšati kako bi se sos i nudle sjedinile. 

Nudle servirati u činiju preko staviti piletinu te posuti kombinacijom sitno isječenog celera, mladog luka, chilli paprike i žute paprike.