5/20/2013

Roštiljska kobasica sa rižom, povrćem i bijelim vinom


Evo kako od obične kobasice napraviti fantastično jelo.

2 roštiljske kobasice
oko 70g riže
1 zelena paprika
1 chilli paprika
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 dcl bijelog vina
2dcl pilećeg temeljca ili 1 pileći bujon rastopljen u 2dcl vode
1 paradajz
1 mladi luk
prstohvat peršuna
so i biber
maslinovo ulje


Na maslinovom ulju prepržiti sitno isječen crveni luk te mu dodati papriku isječenu na kockice kao i bijeli luk i chilli papriku. Pržiti par minuta.
Kobasicu oguliti te je iskidati na manje komade. Dodati kobasicu u tavu sa povrćem te na laganoj vatri peći oko 4-5 minuta. Posoliti i pobiberiti. Dodati rižu te dozvoliti riži da se malo ispeče, konstantno mješajući, svega minutu. Nakon toga u tavu dodati vino, promješati i dodati pileći temeljac. Kuhati na laganoj vatri oko 15-20 minuta, odnosno kad je tečnost skoro sva isparila i riža kuhana. 
Skinuti sa vatre, dodati paradajz isječen na kockice, peršun i sitno isječen mladi luk. Lagano promješati i odmah servirati.