6/10/2013

Juneća Rebra u Crvenom Vinu

Mekana i sočna juneća rebra, neodoljivog ukusa.

(za dve osobe) 
2 komada junećih rebara
1 glavica bijelog luka (presječena na pola)
250ml crvenog vina
3-4 kašike sos paradajza
100ml goveđeg temeljca ili 1 goveđi bujon potopljen u 100ml tople vode
so i biber
svjež peršun
maslinovo ulje


Rernu zagrijati na 170 stepeni.
Juneća rebra posoliti i pobiberiti, te ih na maslinovom ulju prožiti sa svih strana oko 10 min. kako bi dobili finu smeđu boju. Dodati bijeli luk, presječenu stranu okrenuti prema dole i pritisnuti, kako bi luk pustio svoj sok.
Dodati paradajz sos i kuhati minut dva, nakon toga sipati vino i kuhati oko 10-15 minuta. Na kraju dodati goveđi temeljac i sačekati da prokuha.
Sve zajedno presuti u tepsiju za pečenje i prekriti aluminijskom folijom.
Staviti da se peče oko sat i po do dva.
Kada su rebra gotova, servirati ih na tanjir, bijeli luk istisnuti u sos i viljuškom ga ispasirati. Sos procjediti kroz cjedilo i preliti preko rebara. Na kraju posuti svježim peršunom.
Prijatno!