6/11/2013

Kolač sa Jagodama

Predivnog izgleda i ukusa. Osvježavajući i jednostavan za pripremu.

7 bjelanjaka
21 kašika šećera
pola kašike limunovog soka
1kg jagoda
2 vanila šećera
300ml vrhnja za šlag

Bjelanjke sa šećerom izmutiti u čvrst snijeg. Pred sam kraj dodati limunov sok i izmutiti.
Tepsiju 38x24 tj. klasična tepsija za pečenje kore, obložiti masnim papirom. Sipati šlag fino ga poravnati i staviti u rernu da se „suši“ na 150 stepeni oko sat i po. Kada je kora gotova, izvaditi je iz tepsije i odstraniti masni papir. Ostaviti koru da se ohladi u potpunosti.
Kada je kora ohlađenja presjeći je po sredini. 

Jagode isjeći posuti vanila šećerom i ostaviti po strani.
Vrhnje za šlag umutiti.
Na jedan dio kore staviti polovinu šlaga i preko polovinu jagoda, odozgo staviti drugu polovinu kore te premazati ostatkom šlaga i posuti ostatak jagoda.

Ostaviti u frižideru najmanje pola sata kako bi se kolač stegao.

Osjeći komad kolača servirati na tanjir te preliti sokom koji su jagode pustile.


U Slast!