6/08/2013

Svinjetina sa soja sosom i susamom

(za dve osobe)
200g svinjetine isječene na tanke trake
2 kašike soja sosa
1 čen bijelog luka
pola kašike vinskog sirćera
malo korjena đumbira (sitno isječen)
pola kašike crvene ljute paprike
1 kašika senfa
1 kašika susama
1 manja tikvica
taljatele pasta (oko 100-200g)
1 stabljika celera
malo svježeg peršuna


U slanoj kipećoj vodi skuhati pastu, prema uputama na pakovanju. Ocjediti od vode i ostaviti po strani.  
U činiji pomješati soja sos, vinsko sirće, sitno isječen bijeli luk i đumbir, senf i ljutu papriku. Dobro promješati te dodati svinjetinu. Promješati kako bi meso fino i ravnomjerno upilo marinaru. Ostaviti u frižideru da stoji oko 30-40min.

U međuvremenu, stabljuku celera sitno isjeći te na suncokretovom ulju pržiti par minuta. Dodati svinjetinu i pržiti dok ne dobije finu boju. Dodati susam i pržiti još 5 minuta.  Zaliti sa pola šolje vode i kuhati dok sos u pola ne ispari. Dodati tikvice isječene na deblje krugove. Nastaviti sa kuhanjem dok tikvice ne postanu mekane, povremeno dodavajući malo vode.

Na kraju dodati kuhane taljatele, preliti sa malo soja sosa, isječenim peršunom lagano promješati i servirati.