1/30/2014

Kelj sa kremastim prelivom i sjemenkama bundeve

Kelj spremljen na ovaj način je vrlo lako za pripremiti a uz to je i jako ukusan. Kremast zbog sosa i hrskav zahvaljujući sjemenkama suncokreta.
Ako ste za neku bržu i laganiju večeru ovaj recept je idealan a odlično ide i kao predjelo.

1 manja glavica kelja
1 pileći bujon
50g putera
1 kašika brašna
oko 300-400ml mlijeka
1 kašika senfa
50ml vrhnja za kuhanje
so i biber
malo sušenog timijana
malo naribanog muškatnog oraščića



Kelj oprati, odstraniti vanjske tvrđe listove, te ga presjeći na 8 ili 4 djela, ovisno od veličine samog kelja. 
U ključalu vodu dodati bujon i staviti kelj da se kuha oko 5 min. Odnosno dok postane „al dente" mekan ali ne previše. 

Rastopiti puter i dodati brašno. Dolivati mlijeko malo po malo i sve vrijeme pjenilicom mješati kako se ne bi napravile grudvice. Mješajući kuhati oko 10 minuta. Ako vam se čini da je sos pregust slobodno dodati još mlijeka. Sos treba da bude kremast i da fino „curi“ sa pjenilice kad je podignete u zrak.
Skloniti sa vatre dodati vrhnje za kuhanje, senf, posoliti i pobiberiti. Promješati i na kraju dodati timijan i muškatni oraščić.Sjemenke bundeve prepržiti.

Kelj servirati na tanjir, preliti toplim sosom i posuti sjemenkama.