Kelj spremljen na ovaj
način je vrlo lako za pripremiti a uz to je i jako ukusan. Kremast zbog sosa
i hrskav zahvaljujući sjemenkama suncokreta.
Ako ste za neku bržu i
laganiju večeru ovaj recept je idealan a odlično ide i kao predjelo.
1 manja glavica kelja
1 pileći bujon
50g putera
1 kašika brašna
oko 300-400ml mlijeka
1 kašika senfa
50ml vrhnja za kuhanje
so i biber
malo sušenog timijana
Kelj oprati, odstraniti
vanjske tvrđe listove, te ga presjeći na 8 ili 4 djela, ovisno od veličine samog kelja.
U ključalu vodu dodati
bujon i staviti kelj da se kuha oko 5 min. Odnosno dok postane „al dente" mekan ali ne
previše.
Rastopiti puter i dodati
brašno. Dolivati mlijeko malo po malo i sve vrijeme pjenilicom mješati kako se
ne bi napravile grudvice. Mješajući kuhati oko 10 minuta. Ako vam se čini da je
sos pregust slobodno dodati još mlijeka. Sos treba da bude kremast i da fino „curi“
sa pjenilice kad je podignete u zrak.
Skloniti sa vatre dodati vrhnje
za kuhanje, senf, posoliti i pobiberiti. Promješati i na kraju dodati timijan i
muškatni oraščić.Sjemenke bundeve
prepržiti.
Kelj servirati na tanjir, preliti toplim sosom i posuti sjemenkama.
Нема коментара:
Постави коментар