1/27/2014

Krem čorba od krompira i praziluka sa sjemenkama korijandera

Ova čorba je super jednostavna za napraviti a veoma ukusna. Kremasta zahvaljujući krompiru, a korijander koji inače sadrži vitamin C, gvožđe i mnoge druge vitamine, ovoj čorbi daje njemu specifičan limunkast i aromatičan okus.


50g putera
oko 400g bijelog krompira (isječenog na kockice)
1 manji crveni luk (sitno isječen)
oko 300g praziluka, samo bijeli dio (isječen)
1l povrtnog temeljca (ili jedan posni bujon rastopljen u 1l vode)
2-3 kašike vrhnja za kuhanje
100ml mlijeka
prstohvat sjemena korijandera
so i biber



U veću šerpu staviti puter i kada se zagrije dodati krompir, luk, praziluk i sjeme korijandera koji ste prethodno istucali u avanu, promješati i  malo posoliti i pobiberiti. Poklopiti i ostaviti da laganoj vatri da se povrće pari oko 10-15 minuta. povremeno mješajući.
Dodati temeljac i nastaviti sa kuhanjem još 5-10 minuta, odnosno dok krompir omekša. 
Sve sipati u blender i dobro izmiksati, čorbu vratiti u šerpu dodati mlijeko i vrhnje za kuhanje, ako je potrebno još posoliti i pobiberiti.
Čorbu sipati u tanjir, sitno nasjeckati praziluk i ukrasiti, radi malo ljutine po izboru dodati i svježe nasjeckane chilli paprike.