Evo recept za jedan od
mojih omiljenih dezerta...Creme Brulee, čak i izgovoriti
ga je zabavno...:)
Creme Brulee je odličan,
osviježavajući, blag, kremast, hrskav......njam,njam,njam
Najbolje ga je napraviti dan ranije, ostaviti ga da se dobro ohladi i neposredno pred posluživanje
napraviti zlatnosmeđu karamel koricu.
(za 6 keramičkih posuda)
5 žumanaca
500ml slatkog vrhnja
1 vanila štapić
80g šećera
plus par kašika smeđeg
šećera za posipanje
Zagrijati rernu na 160 stepeni.
U šerpu sipati slatko
vrhnje, iz vanilinog štapića nožem izvaditi sredinu i dadati pavlaci, takođe
dodati i sam štapić.
U drugu činiju dodati
žumanca i šećer, te mikserom umutiti.
Slatko vrhnje zagrijati do
tačke ključanja. Vruće vrhnje lagano dodati žumancima uz konstanto miješanje.
Izvaditi štapić vanilije i
kremu procijediti. Kašikom pokupiti pjenu koja je ostala na površini kreme.
Kremu sipati u keramičke
činije i redati ih u tepsiju koja se napuni vodom toliko da činije do pola
stoje u vodi.
Peći oko 30 do 40 minuta.
Kada je gotovo krem
izvaditi i ostaviti na rešetki da se u potpunosti ohladi. Staviti u frižider na
par sat i pred samo posluživanje Creme Brulee posuti smeđim šećerom i
karamelizovati kuhinjskim brenerom.
Bon Appetit
Нема коментара:
Постави коментар