2/11/2014

Creme Brulee

Evo recept za jedan od mojih omiljenih dezerta...Creme Brulee, čak i izgovoriti ga je zabavno...:)
Creme Brulee je odličan, osviježavajući, blag, kremast, hrskav......njam,njam,njam
Najbolje ga je napraviti dan ranije, ostaviti ga da se dobro ohladi i neposredno pred posluživanje napraviti zlatnosmeđu karamel koricu.



(za 6 keramičkih posuda)
5 žumanaca
500ml slatkog vrhnja
1 vanila štapić
80g šećera
plus par kašika smeđeg šećera za posipanje

Zagrijati rernu na 160 stepeni. 
U šerpu sipati slatko vrhnje, iz vanilinog štapića nožem izvaditi sredinu i dadati pavlaci, takođe dodati i sam štapić.
U drugu činiju dodati žumanca i šećer, te mikserom umutiti.
Slatko vrhnje zagrijati do tačke ključanja. Vruće vrhnje lagano dodati žumancima uz konstanto miješanje.
Izvaditi štapić vanilije i kremu procijediti. Kašikom pokupiti pjenu koja je ostala na površini kreme.
Kremu sipati u keramičke činije i redati ih u tepsiju koja se napuni vodom toliko da činije do pola stoje u vodi.
Peći oko 30 do 40 minuta.
Kada je gotovo krem izvaditi i ostaviti na rešetki da se u potpunosti ohladi. Staviti u frižider na par sat i pred samo posluživanje Creme Brulee posuti smeđim šećerom i karamelizovati kuhinjskim brenerom.


Bon Appetit