5/13/2014

Svinjski Kare u Marmeladi od Drenjaka

Fantastična kombinacija, možda nekome malo neobična ali definitivno vrijedna probati.

(za dve osobe)

oko 150g svinjskog karea
3-4 velike kašike marmelade od drenjaka
1 čen bijelog luka
1 grančica timijana
200ml pilećeg ili povrtnog temeljca (toplog)
so i biber
maslinovo ulje
200g Tagliatelle paste


Kare isjeći na tanje prutiće, u tavi zagrijati maslinovo ulje i dadati sitno isječen bijeli luk, nakon par minuta dodati i svinjetinu. Posoliti, pobiberiti i peć oko 10ak minuta.
U međuvremenu, u posudu sipati temeljac dodati timijan, i marmeladu. Sve dobro promiješati. Svinjetinu izvaditi i ostaviti po strani, u tavu sipati marmelada sos i kuhati na laganoj vatri sve dok se sgusne i postane fini sos. Ako je potrebno malo posoliti i pobiberiti. Vratiti svinjetinu u sos i sve lagano promiješati.
Skuhati pastu prema uputama na kutiji. Pasti dadati par kašika sosa, lagano promiješati i servirati na tanjir, preko dodati  svinjenitu. Preko posuti timijanom i naribati grana padana. Po izboru, sitno nasjeckati chilli papričicu i posuti preko jela.   

Prijatno!