Predivne, mekane,
puteraste. J
Mak punjenje:
200g mljevenog maka
200ml mlijeka
100g putera
2-3 kašike šećera
prstohvat soli
2 jaja
Zagrijavati mlijeko,
puter, so i šećer dok se šećer i puter otope.
U činiju staviti jaja i
dodati malo zagrijanog mlijeka, pjenilicom dobro izmutiti. Muteći polagano
dodavati ostatak mlijeka. Vratiti na vatru i kuhati još par minuta, dok se
smjesa ne sgusne i postane slična pudingu. Na kraju dodati mljeveni mak.
Ohladiti, staviti u staklenu
teglu i kao takva, u frižderu može stajati 10-ak dana. Može se iskoristiti kako za kiflice tako i za štrudle.
Tijesto:
100g krem sira
250g putera
2 žumanca
2 kašike vode
oko 250g brašna
Mikserom umutiti krem
sir i puter, dodati žumance i vodu i sve izmiksati. Nakon toga dodati brašno i
zamjesiti mekano tijesto. Ako je tijesto premekano slobodno dodati još brašna. Tijesto
zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižderu na par sati.
Rernu zagrijati na 180
stepeni i tepsiju obložiti masnim papirom.
Pobrašniti radnu
površinu i tijesto razviti debljine par milimetara. Veći okrugli poklopac
prisloniti na tijesto i izrezati pravilan krug. Ostatak tijesta vratiti u
frižider pa i sa njim ponoviti postupak.
Mak smijesu nanijeti na
tijeso, ako se čini pregustom dodati par kašika vruće vode.
Tijesto isjeći na osam
trokutića pa svaki urolati u kiflicu, počevši od šireg ka užem dijelu.
Redati u tepsiju i peći
oko 12-14 minuta.
Mak kiflice posuti
šećerom u prahu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар