5/08/2014

Mak Kiflice

Predivne, mekane, puteraste. J

Mak punjenje:
200g mljevenog maka
200ml mlijeka
100g putera
2-3 kašike šećera
prstohvat soli
2 jaja

Zagrijavati mlijeko, puter, so i šećer dok se šećer i puter otope.
U činiju staviti jaja i dodati malo zagrijanog mlijeka, pjenilicom dobro izmutiti. Muteći polagano dodavati ostatak mlijeka. Vratiti na vatru i kuhati još par minuta, dok se smjesa ne sgusne i postane slična pudingu. Na kraju dodati mljeveni mak.  
Ohladiti, staviti u staklenu teglu i kao takva, u frižderu može stajati 10-ak dana. Može se iskoristiti kako za kiflice tako i za štrudle. 

Tijesto:
100g krem sira
250g putera
2 žumanca
2 kašike vode
oko 250g brašna

Mikserom umutiti krem sir i puter, dodati žumance i vodu i sve izmiksati. Nakon toga dodati brašno i zamjesiti mekano tijesto. Ako je tijesto premekano slobodno dodati još brašna. Tijesto zamotati u aluminijsku foliju i ostaviti u frižderu na par sati.
Rernu zagrijati na 180 stepeni i tepsiju obložiti masnim papirom.
Pobrašniti radnu površinu i tijesto razviti debljine par milimetara. Veći okrugli poklopac prisloniti na tijesto i izrezati pravilan krug. Ostatak tijesta vratiti u frižider pa i sa njim ponoviti postupak.
Mak smijesu nanijeti na tijeso, ako se čini pregustom dodati par kašika vruće vode.
Tijesto isjeći na osam trokutića pa svaki urolati u kiflicu, počevši od šireg ka užem dijelu.
Redati u tepsiju i peći oko 12-14 minuta.
Mak kiflice posuti šećerom u prahu.

Prijatno!