7/10/2015

Kremasta Čorba sa Krompirom i Pestom


U jednom od mojih omiljenih kuhara italijanske hrane pronašla sam ovaj recept i oduševila se jednostavnošću pripreme i ukusom koji je izvanredan. 
Čorba se može jesti i topla i hladna. 
 
(za četiri osobe)

oko 50g slanine
2 srednje veličine krompira
1 glavica crvenog luka
2 kašike maslinovog ulja
500ml pilećeg temeljca ili jedan pileći bujon rastopljen u 500ml vode
200ml mlijeka
100g paste u obliku malih školjki
50mo vrhnja za kuhanje
svjež peršun
svjež parmezan
so i biber

Pesto sos:
šaka svježeg peršuna
šaka svježeg bosiljka 
2 čena bijelog luka
50g pinjola
50g svježe naribanog parmezana
oko 100ml maslinovog ulja



Za pesto sos staviti sve sastojke u blender i blendati oko 2 minute ili ručno u avanu.
Ova količina pesto sosa je i više nego što vam treba. Ostatak možete staviti u frižider i naredni dan napraviti Pesto pastu u kojoj će te uživati.

Slaninu, luk i krompir isjeći na sitne kockice. U šerpu staviti slaninu i nakon 2 minute dodati maslinovo ulje, krompir, luk i pržiti 10-12 minuta.

Dodati temeljac i mlijeko i kuhati oko 10 minuta. Nakont toga dodati pastu i nastaviti kuhanje još oko 12 minuta odnosno dok pasta nije kuhana al dente.

Dodati vrhnje za kuhanje i ostaviti da kuha nekim 5 minuta. Dodati isječen peršun, so, biber po ukusu i dve kašike pesto sosa.
Čorbu fino promješati i servirati u tanjir. Preko naribati par listića svježeg parmezana i poslužiti uz topao hljeb sa bijelim lukom.