2/02/2015

Tiramisu u Čaši

Tiramisu, ko ga još ne voli? Veoma ukusan, lagan i klasika među italijanskim desertima. Ovoga puta donosim vam tiramisu u časi. Prekrasni i kremasti slojevi maskarpone sira i piškota natopljenih espresom kojima malo ko može odoljeti. Nevjerovatno brzo se sprema i idealan je ako imate iznenadne goste.

(za dve čaše)
1 žumance
2 vanila šećera
mala kašika ekstrakta od vanile
200g maskarpone sira
Oko 100ml jakog vrućeg espresa
1 kašika šećera
oko 8 piškota
1 kašika kakao



U činiju staviti žumance i dodati mu vanila šećer i vanila ekstrakt, promiješati i tome dodati maskarpone sir. Mješati dok se smjesa ne sjedini.Vruć espreso sipati u tanjir i dodati mu kašiku šećera.

Pripremiti čaše u kojima će se služiti tiramisu pa na dno čaše stavit po kašiku maskarpone smjese. Piškote umočiti u espreso, izlomiti ih i staviti na kremu, tako praviti slojeve sve do vrha čaše. Na kraju tiramisu posuti kakako prahom.