6/22/2014

Tagliatelli sa Lisičarkama i Poširanim Jajetom

Lisičarke su definitivno jedne od najkvalitetnijih gljiva u svijetu. Vrhunskog su ukusa koji je pomalo „papren“ i finog mirisa koji podsjeća na marelicu, ovo aromatično bogatstvo šuma pravi je delikates. Omiljena je među vrhunskim kuharima i mnogo zastupljena u francuskoj kuhinji. Osim što je veoma zdrava, ova predivna gljiva jestiva i sirova, po meni najbolja je pripremljena uz pastu ili u rižotu.

(za dve osobe)
1 manja glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
maslinovo ulje
so i biber
100ml bijelog vina
150ml vrhnja za kuhanje
2 grančice timijana
200g lisičarki (očišćene i krupnije isječene)
malo muškatnog oraščića
svježeg Parmezana
200g Tagliatelli paste
2 kašike putera


U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati puter i na kockice isječen crveni luk. Pržiti par minuta pa dodati bijeli luk sitno isječen i nastaviti sa prženjem još 2-3 minute. Zaliti vinom i kuhati dok vino do pola ne ispari. Dodati kašiku putera, timijan i gljive. Gljive pržiti oko 5 minuta uz lagano mješanje. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i malo naribanog muškatnog oraščića. Kuhati još minutu i na kraju po ukusu posoliti i pobiberiti.
Tagliatelle skuhati prema uputama na pakovanju, osjediti ih od vode te dodati malo sosa i lagano promješati. Tagliatelle staviti na tanjir preko preliti sosom i lisičarkama i odozgo staviti poširano jaje. Posuti sa malo svježeg timijana i malo naribanog parmezana. 
Bon Appetit! 

Нема коментара:

Постави коментар