7/21/2014

Canelloni sa Tikvicama i Gljivama


Jednostavnije je za napraviti nego što mislite. Pasta punjena kremastim nadjevom je fantastično italijansko jelo i ona vrsta jela kojim ćete zadiviti čitavu porodicu. 

(za dve osobe)

pola pakovanja Barilla canelloni
1 manja tikvica
1 čen bijelog luka
maslinovo ulje
puter
8-9 šampinjona
3-4 kašike sira
grančica timijana
so i biber
par listova svježe bosiljka
1 kugla mocarela sira

Crveni Sos:
1 konzerva pelata
maslinovo ulje
so i biber
1 mala kašika šećera
sušeni bosiljak

Bešamel Sos:
500ml toplog mlijeka
60g putera
50g brašna
muškatni oraščić


U šerpi na laganoj vatri otopiti puter, dodati brašno i brzo mješati pjenilicom da se ne stvore grudvice. Kratko upržiti brašno pa dodati pola toplog mlijeka i mješati bez prestanka. Dodati i ostatak mlijeka i mješajući kuhati oko 10 minuta. Maknuti sa vatre dodati malo muškatnog oraščića i malo soli.

U zagrijanu šerpu sipati pelat, dodati maslinovo ulje, so, biber, šećer i bosiljak. Pelat viljuškom izgnječiti i kuhati oko 10 minuta.

Na maslinovom ulju pržiti na kockice isječenu tikvicu kada tikvica primi finu boju dodati sitno isječen bijeli luk te na lespirice isječene šampinjone. Pržiti par minuta te dodati timijan. Posoliti i pobiberiti i maknuti sa vatre. Tikvicama i gljivama dodati kašiku putera i sir. Dobro promješati i time puniti canellone.

U vatrostalnu činiju sipati crveni sos preko redati punjene canellone i sve preliti bešamel sosom i staviti peći na 180 stepeni oko pola sata. 

Preko još vrućih canellona nakidati mocarela sir i listove bosiljka.
Canellone poslužiti sa salatom od rukole.

Нема коментара:

Постави коментар