2/28/2013

Svinjski kare u crvenom vinu sa orasima i Risotto sa sušenim vrganjima



*Svinjski kare
4 parčeta svinjskog kare
50g putera, maslinovo ulje
1 češanj bijelog luka
grančica ruzmarina
oko 2dcl crvenog vina
so, biber
oko 100g istucanih oraha

*Risotto
oko 150g riže (žute, dugo zrno)
50g sušenih vrganja
1dcl bijelog vina
putera,maslinovo ulje, so, biber
manja glavica crvenog luka
malo ribanog parmezana
2 dcl pilećeg temeljca (ili pileći bujon potopljen u 2dcl tople vode)

Svinjski kare oprati, osušiti i začiniti sa so i biber. Na puteru i maslinovom ulju peći dok ne dobije finu boju. Dodati zgnječeni bijeli luk, grančicu ruzmarina, i polovinu oraha, zaliti vinom, poklopiti i na laganoj vatri ostaviti oko 20-30min., odnosno dok kare fino ne omekša. Ako je potrebno kasnije dodati još vina. Kada se sos redukovao i svinjetina omekšala, izvaditi grančicu ruzmarina i bijeli luk.   
U međuvremenu…
Sušene vrganje potopiti u malo tople vode,(toliko da prekriju) ostaviti oko 15 min. U tiganj dodati puter i maslinovo ulje, kada se zagrije dodati sitno nasjeckani luk, dinstati 5-6min. Dodati rižu i miješati oko 4-5min. Zaliti vinom, poklopiti i ostaviti da se krčka, povremeno miješajući. Kada vino ispari pomalo dodavati pileći temeljac, čisto toliko da prekrije rižu, kada ispari dodati opet, sve dok se riža ne skuha da bude "al dente" (na zub). Suština dobrog rižota je u tome da se tečnost dodaje pomalo kako bi se riža u isto vrijeme tako reći i kuhala i pržila. Na kraju dodati vodu u kojoj su stajali vrganji, kuhati dok ne ispari, dodati gljive i promješati. Posoliti, pobiberiti, dodati kašiku putera i parmezan.

Meso servirati na tanjir preliti sosom i ukrasiti ostatkom oraha. Risotto servirati pored mesa.

U slast!