4 parčeta
svinjskog kare
50g putera,
maslinovo ulje
1 češanj bijelog
luka
grančica
ruzmarina
oko 2dcl
crvenog vina
so, biber
oko 100g istucanih
oraha
*Risotto
oko 150g riže
(žute, dugo zrno)
50g sušenih
vrganja
1dcl
bijelog vina
putera,maslinovo
ulje, so, biber
manja
glavica crvenog luka
malo
ribanog parmezana
2 dcl pilećeg
temeljca (ili pileći bujon potopljen u 2dcl tople vode)
Svinjski
kare oprati, osušiti i začiniti sa so i biber. Na puteru i maslinovom ulju peći
dok ne dobije finu boju. Dodati zgnječeni bijeli luk, grančicu ruzmarina, i
polovinu oraha, zaliti vinom, poklopiti i na laganoj vatri ostaviti oko
20-30min., odnosno dok kare fino ne omekša. Ako je potrebno kasnije dodati još
vina. Kada se sos redukovao i svinjetina omekšala, izvaditi grančicu ruzmarina i
bijeli luk.
U
međuvremenu…
Sušene
vrganje potopiti u malo tople vode,(toliko da prekriju) ostaviti oko 15 min. U
tiganj dodati puter i maslinovo ulje, kada se zagrije dodati sitno nasjeckani luk,
dinstati 5-6min. Dodati rižu i miješati oko 4-5min. Zaliti vinom, poklopiti i
ostaviti da se krčka, povremeno miješajući. Kada vino ispari pomalo dodavati pileći
temeljac, čisto toliko da prekrije rižu, kada ispari dodati opet, sve dok se
riža ne skuha da bude "al dente" (na zub). Suština dobrog rižota je u tome da se tečnost
dodaje pomalo kako bi se riža u isto vrijeme tako reći i kuhala i pržila. Na
kraju dodati vodu u kojoj su stajali vrganji, kuhati dok ne ispari, dodati
gljive i promješati. Posoliti, pobiberiti, dodati kašiku putera i parmezan.
Meso
servirati na tanjir preliti sosom i ukrasiti ostatkom oraha. Risotto servirati
pored mesa.
U slast!
Нема коментара:
Постави коментар