3/02/2013

Domaći Hljeb sa Začinskim Biljem


Ništa ljepše od mirisa svježe pečenog hljeba! J

500g brašna
300ml mlake vode
40g sviježeg kvasca
kašika maslinovog ulja
kašikica soli
malo šećera
kašičica sušenog peršuna
kašičica sušenog vlasca
kašičica sušenog timjana



Kvasac razmutiti, dodati šećer i 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.

Prosijanom brašnu dodati kvasac i sve navedene sastojke te zamijesiti glatko tijesto. 
  
Ostaviti neka se diže na toplom mijestu oko 30min.

Tijesto premijesiti, oblikovati i staviti u nauljen kalup. Ostaviti da stoji još 30min. Nožem napraviti šaru i staviti da se peče u zagrijanu pećnicu na 225 stepeni i peći oko 10min. zatim pećnicu smanjiti na 170 stepeni i peći još 35min.

Kada je hljeb gotov premazati ga puterom i poslužiti.