3/01/2013

Salata od cvekle i maslina sa feta sirom i svježim peršunom



Jedana od mojih omiljenih salata!
Lako se sprema, a ujedno je ukusna, lijepo izgleda i najbinije zdrava je za vaš organizam! 

2 srednje cvekle
nekoliko maslina bez košpica
2-3 grančice peršuna
50g feta sira
So, biber, maslinovo ulje i aceto balsamico


Pećnicu zagrijati na 200 stepeni.
Cvekle oprati i posušiti krpom. Svaku posebno staviti na komad aluminijumske folije te začiniti sa solju, biberom i maslinovim uljem. Foliju umotati oko cvekle, staviti ih na pleh te peći oko sat vremena, odnosno dok čačkalica ne prođe lagano kroz cveklu.

Ohladiti i oguliti cveklu, te je u većoj činiji izrezati na kockice, dodati masline prerezane na pola i krupno sječen peršun.Ostaviti u frižideru 10-15min. 

U manjoj šolji sipati maslinovo ulje (oko 3 velike kašike) so, biber i aceto balsamico. Viljuškom dobro promiješati te preliti preko salate.

Salatu lagano izmiješati, servirati na tanjir te posuti izmrvljenim feta sirom