Bogatstvo okusa raznog
povrća i blaga riža učiniće da uživate u svakom zalogaju. Jelo je najbolje kada
se sprema u voku, ali može poslužiti i neki dublji tiganj. Cilj je da se povrće
ne kuha dugo kako bi zadržalo svoju boju a time i svoje hranljive sastojke.
(za dve osobe)
1 pileći file
1 manja glavica crvenog
luka
1 mrkva
1 zelena paprika
1 češanj bijelog luka
1 manja tikvica
par cvjetova brokule
4-5 prokelja, sječenih
na pola
50g kukuruza
malo sječenog svježeg đumbira
1 pileća kocka
soja sos
1 kašika gustina
1 kašikica chilija u
prahu
1 manja šolja riže
1 mladi luk
malo kikirikija
U čašu od 2,5dcl sipati
2dcl tople vode, dodati pileću kokcu, gustin, chili i pola dcl soja sosa. Izmješati
i ostaviti postrani.
Piletinu, crveni luk,
mrkvu, tikvice i papriku isjeći Julienne
style, odnosno na tanke trakice.
Dobro zagrijati vok i
dodati suncokretovo ulje. Piletinu pržiti i dodati malo soja sosa. Kada je
piletina gotova izvaditi je i otaviti postrani. U vok zajedno staviti crveni
luk, mrkvu i papriku. Mješajući pržiti oko 5min. Dodati prokelj, brokuli,
đumbir i bijeli luk te malo vode. Nakon par minuta dodati tikvice i kukuruz. Pržiti
još 5 min. dodati piletinu i zaliti sosom. Mješajući kuhati nekim 15 sekundi,
odnosno dok se sos nesgusne.
Servirati na tanjir zajedno sa rižom i posuti
isjeckanim mladim lukom i kikirikijem.
Нема коментара:
Постави коментар