3/05/2013

Piletina na kineski način


Bogatstvo okusa raznog povrća i blaga riža učiniće da uživate u svakom zalogaju. Jelo je najbolje kada se sprema u voku, ali može poslužiti i neki dublji tiganj. Cilj je da se povrće ne kuha dugo kako bi zadržalo svoju boju a time i svoje hranljive sastojke.

  
(za dve osobe)
1 pileći file
1 manja glavica crvenog luka
1 mrkva
1 zelena paprika
1 češanj bijelog luka
1 manja tikvica
par cvjetova brokule
4-5 prokelja, sječenih na pola
50g kukuruza
malo sječenog svježeg đumbira
1 pileća kocka
soja sos
1 kašika gustina
1 kašikica chilija u prahu
1 manja šolja riže
1 mladi luk
malo kikirikija

U slanoj vodi skuhati rižu.
U čašu od 2,5dcl sipati 2dcl tople vode, dodati pileću kokcu, gustin, chili i pola dcl soja sosa. Izmješati i ostaviti postrani.  
Piletinu, crveni luk, mrkvu, tikvice i papriku isjeći Julienne style, odnosno na tanke trakice.
Dobro zagrijati vok i dodati suncokretovo ulje. Piletinu pržiti i dodati malo soja sosa. Kada je piletina gotova izvaditi je i otaviti postrani. U vok zajedno staviti crveni luk, mrkvu i papriku. Mješajući pržiti oko 5min. Dodati prokelj, brokuli, đumbir i bijeli luk te malo vode. Nakon par minuta dodati tikvice i kukuruz. Pržiti još 5 min. dodati piletinu i zaliti sosom. Mješajući kuhati nekim 15 sekundi, odnosno dok se sos nesgusne.

Servirati na tanjir zajedno sa rižom i posuti isjeckanim mladim lukom i kikirikijem.