Najbitnije za dobru pizzu je tijesto.
Tijesto se pravi jednostavno, a tajna je u tome da
mora da odstoji u frižideru najmanje par sati.
Tijesto:
15g
sviježeg kvasca
1
mala kašikica šećera
250
ml mlake vode
350g
bjelog brašna
1
mala kašikica soli
1
kašika maslinovog ulja
Kvasac i
šećer razmutiti u 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.
U velikoj
zdjeli, brašnu dodati kvasac i sve navedene sastojke te zamijesiti tijesto.
Prebaciti
tjesto na radnu površinu i mjesiti dok ne postane fino i glatko, oko 4-5 min. Ako
je potrebno dodati malo brašna.
Tjesto
vratiti u zdjelu prekriti prozirnom folijom te ostaviti neka se diže na toplom
mijestu oko 30min.
Tjesto
premjesiti, umotati u prozirnu foliju te ostaviti u frižider na par sati. Ovako može
da bude u frižideru i do 2-3 dana.
Kada je
spremno za pečenje, tjesto razvaljati na debljinu od oko 5 mm. I peći na donjoj
rešeci na 250 stepeni oko 5-10 min.
Nadjevi
mogu biti razni. Na fotografijama jedna pizza je sa crvenim sosom, pršutom,
sirom i mladim lukom. Druga je bijela pizza, odnosno bez crvenog sosa, sa tikvicama,
brokulama, ljubičastim lukom, gljivama i kozijim sirom.
Budite
kreativni! J
Нема коментара:
Постави коментар