3/12/2013

Pizza



Najbitnije za dobru pizzu je tijesto.
Tijesto se pravi jednostavno, a tajna je u tome da mora da odstoji u frižideru najmanje par sati.


Tijesto:
15g sviježeg kvasca
1 mala kašikica šećera
250 ml mlake vode
350g bjelog brašna
1 mala kašikica soli
1 kašika maslinovog ulja


Kvasac i šećer razmutiti u 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.

U velikoj zdjeli, brašnu dodati kvasac i sve navedene sastojke te zamijesiti tijesto. 

Prebaciti tjesto na radnu površinu i mjesiti dok ne postane fino i glatko, oko 4-5 min. Ako je potrebno dodati malo brašna.
Tjesto vratiti u zdjelu prekriti prozirnom folijom te ostaviti neka se diže na toplom mijestu oko 30min.

Tjesto premjesiti, umotati u prozirnu foliju te ostaviti u frižider na par sati. Ovako može da bude u frižideru i do 2-3 dana.

Kada je spremno za pečenje, tjesto razvaljati na debljinu od oko 5 mm. I peći na donjoj rešeci na 250 stepeni oko 5-10 min.

Nadjevi mogu biti razni. Na fotografijama jedna pizza je sa crvenim sosom, pršutom, sirom i mladim lukom. Druga je bijela pizza, odnosno bez crvenog sosa, sa tikvicama, brokulama, ljubičastim lukom, gljivama i kozijim sirom.

Budite kreativni! J