4/14/2013

Čokoladni Mus


Nema razloga a da ne probate ovaj čokoladni mus. Kremast, hladan, i čokoladan...mmmm Odlično je što ga možete pripremiti i 3-4 dana ranije, i ostaviti u frižideru. Kada odlučite da ga servirate samo ga ukrasite kakao prahom i tucanim lješnjakom.

(odprilike 6 malih činija)

200g mlječne čokolade
100g čokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja
5 jaja (na sobnoj temperature)
100g šećera u prahu
2 kašike kakao praha
1 kašika vanilla ekstrakta
pola male kašike soli
malo tucanog lješnjaka i kakao praha za serviranje

Čokoladu izlomiti dodati joj so i na pari je otopiti. Bjelance odvojiti od žumanaca i bjelancima dodati mrvicu soli te mikserom mutiti dok se ne dobije fina pjena. U drugoj činiji izmiksati žumance i šećer, a u trećoj činiji slatko vrhnje.

Žumacetu dodati vanilla ekstrakt i kakao, dobro promješati te dodati slatko vrhnje, promješati i dodati otopljenu čokoladu te sve fino sjediniti. 
Na kraju dodati bjelance, polako mješajući dok se smjesa ne sjedini.
Mus podjeliti u činije i ostaviti u frižider da stoji oko 3-4 sata.
Prije posluživanja po izboru posuti mus kakao prahom i tucanim lješnjakom.