Nema
razloga a da ne probate ovaj čokoladni mus. Kremast, hladan, i čokoladan...mmmm Odlično je što ga možete pripremiti i 3-4 dana ranije, i ostaviti u
frižideru. Kada odlučite da ga servirate samo ga ukrasite kakao prahom i tucanim
lješnjakom.
(odprilike 6 malih činija)
200g
mlječne čokolade
100g
čokolade za kuhanje
200ml
slatkog vrhnja
5 jaja (na
sobnoj temperature)
100g šećera
u prahu
2 kašike
kakao praha
1 kašika vanilla
ekstrakta
pola male
kašike soli
malo
tucanog lješnjaka i kakao praha za serviranje
Čokoladu
izlomiti dodati joj so i na pari je otopiti. Bjelance odvojiti od žumanaca i
bjelancima dodati mrvicu soli te mikserom mutiti dok se ne dobije fina pjena. U
drugoj činiji izmiksati žumance i šećer, a u trećoj činiji slatko vrhnje.
Žumacetu
dodati vanilla ekstrakt i kakao, dobro promješati te dodati slatko vrhnje,
promješati i dodati otopljenu čokoladu te sve fino sjediniti.
Na kraju
dodati bjelance, polako mješajući dok se smjesa ne sjedini.
Mus
podjeliti u činije i ostaviti u frižider da stoji oko 3-4 sata.
Prije
posluživanja po izboru posuti mus kakao prahom i tucanim lješnjakom.
Нема коментара:
Постави коментар