4/13/2013

Kuglice od mesa sa domaćom pastom


Ove mesne kuglice su jednostavno - fantastične!
Njam Njam Njam...

(za 2-4 osobe)

200g mljevene junetine
100g mljevene svinjetine
prstohvat svježeg ruzmarina
prstohvat svježeg origana
veza svježeg bosiljka
1 kašika senfa
oko 50g prezli
1 veće jaje
so i biber
kašika maslinovog ulja
1 glavica srednje veličine crvenog luka
2 čena bijelog luka
2 kašike aceto balsamico
300ml pasiranog paradajza
pola kašike šećera
400g sviježe pripremnjene paste (KLIKNI OVDJE) (ili kupovnih špageta)


Isjeći ruzmarin i origano dodati mu prezle, jaje, meso, senf, maslinovo ulje, so i biber.

Rukama dobro izmiješati te podjeliti u dve kugle, pa svaku kuglu podjeliti na četiri jednake kugle. Premazati ih uljem i peći u tavi oko 8-10min. ili dok ne dobiju finu boju.

U međuvremenu, u dubljoj tavi na maslinovom ulju pržiti sitno isječen crveni luk, oko 7-8min. odnosno dok ne dobije finu zlatnu boju, dodati bijeli luk i vezu bosiljka, promješati te dodati pasirani paradajz, šećer i aceto balsamico, kad prokuha dodati mesne kuglice i na laganoj vatri kuhati oko 10-15min.

Skuhati pastu, sačuvati malo vode u kojoj se kuhala osjediti je te vratiti u šerpu dodati tri, četiri kašike sosa i vodu koju ste sačuvali. Promješati pastu, servirati na tanjir, preko staviti dve, tri mesne kuglice preliti kašikom sosa i ukrasiti svježim bosiljkom i ribanim parmezanom.