4/12/2013

Domaći Ravioli Punjeni Špinatom i Sirom


Sviježe pripremljena domaća pasta...da li može sviježije od ovoga? Špinat i sir daju kremas ukus ovom jelu dok sjemenke suncokreta daju hrskavost. Odlični ravioli koje prosto morate probati...

Tijesto za Ravioli:
280g brašna
2 jaja
malo soli
kašika maslinovog ulja

Nadjev:
2 kašike maslinovog ulja
2 čena bijelog luka
250g špinata
100g mladog sira
kašika putera
malo naribanog muškatnog oraščića
so i biber
sok pola limuna
1 jaje za mazanje ravioli

Umak:
3 kašike putera
prstohvat rukole
2 kašike sjemenki suncokreta


Sa sastojcima za Ravioli napraviti tijesto te ga ostaviti u frižider najmanje pola sata. Tijesto bi trebalo da bude mekano ali ne i ljepljivo.

Za nadjev, zagrijati maslinovo ulje dodati bijeli luk i pržiti oko miinut, te potom dodati špinat. Nastaviti sa prženjem dok voda iz špinata ne ispari, oko 4-5 min. Smanjiti vatru te dodati puter, muškatni oraščić, so i biber. Skituni sa vatre, špinat isjeći i dodati mu sir i limunov sok. Ako je potrebno dodati so i bibier, pokriti i ostaviti najmanje 30 min. Za to vrijeme...

Na mašinu za pastu razvući tijesto u dugačke tanke trake širine oko 15cm. Okruglim kalupom isjeći tijesto te svaki filovati nadjevom, okolo premazati jajetom te zatvoriti drugim isječenim komadom.

Kuhati ravioli u slanoj kipećoj vodi oko 2-3 min.
U tavi zagrijati puter dodati sjemenke susama propržiti te dodati rukolu, odmah dodati ravioli i promješati.

Serivrati na tanjir sa svježom rukolom.

Bon Appetit