4/11/2013

Svinjetina punjena jabukama i začinima


Mislite da je nespojivo! Probajte ovaj recept i otkrijte kako se dobro slažu jabuke i svinjetina.

4 svinjska karea bez kosti
Za nadjev:
1 veća jabuka (zlatni delišes)
naribana kora pola limuna
prstohvat ruzmarina
prstohvat celera
prstohvat peršuna
oko 100g praziluka
oko 100g prezli
1 čen bijelog luka
so i biber
puter

Za preliv:
200ml pilećeg temeljca
100ml soka od jabuke
1 kašika maslinovog ulja
(spojiti i zagrijati sastojke)



Na puteru prepržiti praziluk te dodati jabuku isječenu na kockice. Dinstati dok jabuka ne omekša oko 5-6 min. Dodati bijeli luk sitno isječen i dinstati još 1 min. Posoliti i pobiberiti. Skloniti sa vatre i dodati sviježe začine, prezle i koru limuna. Ostaviti sa strane.

U međuvremenu, svinjski kare izlupati kuhinjskim čekićom, posoliti i pobiberiti. Rasporediti nadjev po mesu i urolati te osigurati čačkalicom. Meso staviti da se peče na 200 stepeni oko 20 min. nakon toga izvaditi meso i preliti sa trećinom preliva, meso lagano prekriti aluminijskom folijom smanjiti pećnicu na 180 stepeni te nastaviti sa pečenjem. Peći oko sat, sat i po i za to vrijeme preliti mesto dva puta ostatkom preliva.

Kada je svinjetina gotova izvaditi je iz pećnice te ostaviti da se “odmori” oko 10min. Isjeći je i servirati uz sos u kome se pekla.

Prijatno!