4/10/2013

Lava kolač sa zapečenim bjelancem


Čokolada,čokolada,čokolada....

(za odprilike 8 porcija)
Krema:
230g putera
225g čokolade za kuhanje
4 jaja (na sobnoj temperaturi)
4 žumanca (na sobnoj temperaturi)
120g šećera
50g brašna
kakao

Za šlag od bjelanca:
4 bjelanca
225g šećera
dve tri kapi soka limuna


Na pari otopiti puter i čokoladu. Jaja, žumanac i šećer mikserom umutiti te tome dodati otopljenu čokoladu i puter. Dodati brašno i dobro promješati. Činije namazati puterom, posuti kakaom i sipati kremu. Peći na 230 stepeni 7 minuta.

Bjelanjak sa šećerom dobro izmutiti te pred kraj dodati limunov sok. Mutiti dok masa ne postane kompaktna i čvrsta.

Izvaditi kolač te špricom za ukrašavanje (ili vrećicom kojoj se odsječe vrh te se vrećica napuni šlagom) filovati vrh kolača.
U pećnici uključiti samo gornji grijač i vratiti kolač na minut dva odnosno dok se šlag nezapeče.

Kolač servirati topao!
Uživajte! 

Нема коментара:

Постави коментар