4/08/2013

Semifreddo


Semifreddo je italijanski desert koji bukvalno znači “upola zamrznut”. Pošto ima u sebi umućenu slatku pavlaku ne smrzne se u potpunosti kao i sladoled. Može se praviti sa različitim okusima kao što su lješnaci, maline, čokolada, vanilla itd. Ovaj semifreddo je sa šumskim voćem i pistacijama.

5 žumanjaca
100g šećera
100g bijele čokolade
300ml slatke pavlake
1 mala kašika ekstrakta vanille
2-3 kašike sječenih pistacija
200g šumskog voća

Žumanca umutiti, dodati šećer i staviti nad lonac kipeće vode. Na pari žumance neprestano miješati mikserom dok smjesa ne postane kremasta, oko 5-6 minuta. Skloniti jaja, pa na toj pari istopiti čokoladu i dodati žumancima, ostaviti da se ohladi. Pavlaci dodati vanilla ekstrakt i mikserom umutiti u šlag te ga lagano dodati jajima.

U četvrtasti kalup staviti prozirnu foliju tako da folija ostane da visi na ivicama kalupa te sipati kremu. Ostatkom folije prekriti kremu i ostaviti u zamrzivač na sat vremena. Nakon sat vremena izvaditi i dodati šumsko voće i pistacije te lagano umutiti u kremu. Vratiti u zamrzivač na 4-5 sati.

Semifredoo isjeći i poslužiti sa prelivom od šumskog voća i par pistacija.

 Bon Appetit J