Semifreddo
je italijanski desert koji bukvalno znači “upola zamrznut”. Pošto ima u sebi
umućenu slatku pavlaku ne smrzne se u potpunosti kao i sladoled. Može se
praviti sa različitim okusima kao što su lješnaci, maline, čokolada, vanilla
itd. Ovaj semifreddo je sa šumskim voćem i pistacijama.
5 žumanjaca
100g šećera
100g bijele
čokolade
300ml
slatke pavlake
1 mala
kašika ekstrakta vanille
2-3 kašike
sječenih pistacija
Žumanca
umutiti, dodati šećer i staviti nad lonac kipeće vode. Na pari žumance
neprestano miješati mikserom dok smjesa ne postane kremasta, oko 5-6 minuta.
Skloniti jaja, pa na toj pari istopiti čokoladu i dodati žumancima, ostaviti da
se ohladi. Pavlaci dodati vanilla ekstrakt i mikserom umutiti u šlag te ga
lagano dodati jajima.
U četvrtasti
kalup staviti prozirnu foliju tako da folija ostane da visi na ivicama kalupa te
sipati kremu. Ostatkom folije prekriti kremu i ostaviti u zamrzivač na sat
vremena. Nakon sat vremena izvaditi i dodati šumsko voće i pistacije te lagano
umutiti u kremu. Vratiti u zamrzivač na 4-5 sati.
Semifredoo isjeći
i poslužiti sa prelivom od šumskog voća i par pistacija.
Bon Appetit J
Нема коментара:
Постави коментар