5/19/2013

Barbecue sos na moj način


BBQ sos je jedan od mojih omiljenih sosova, daje odličnu aromu mesu i odličnog je ukusa. Ovako pripremljen je nevjerovatan i zbog svi ovih začina i bilja je prosto neodoljiv.

1 glavica crvenog luka
2-3 čena bijelog luka
100ml sos paradajza
3-4 kašike worcesterhire sosa  
1 kašika šećera
1 lovorov list
svjež ruzmarin
svjež origano
1 chilli paprika
2-3 kašike Aceto Balsamico
1 kašika soja sos
1 kašika senfa
so i biber
maslinovo ulje

Crveni, bijeli luk, chilli papriku, origano i ruzmarin isjeći što sitnije te na maslinovom ulju pržiti par minuta. Dodati šećer, lovorov list, sos paradajz i malo vode. Kada prokuha dodati ostale sastojke. Posoliti i pobiberiti po ukusu. 

Kuhati na laganoj vatri oko 10-15 minuta odnosno dok sos ne postane gust. Sos sipati u blender i dobro izblendati, vratiti na vatru i kuhati još par minuta.

Na kraju sos procjediti kroz cjedilo kako bi bio što svilenkastiji i kremastiji.

Ohladiti ga u potpunosti i staviti u teglu te u frižider. Ovako pripremljen u frižideru može stajati oko 5-6 dana. Kada je sos spreman za korišćenje, zagrijati ga i servirati uz omiljeno meso.