5/19/2013

Pileći file sa kikirikijem i chilli paprikom


Ljubav između đumbira i bijelog luka je kao ljubav između žene i štikli!  J  

(za dve osobe)

Piletina:
4 pileća filea tanko sječena
oko 100g kikirikija
1 chilli paprika
grančica timjana
pola limuna
veza peršuna
1 jaje
so i biber

Povrće:
1 glavica ljubičastog luka (isječena julienne style)
1 zelena paprika (isječena julienne style)
1 mrkva (isječena julienne style)
malo korjena đumbira
2 čena bijelog luka
1 kašika soja sosa
maslinovo ulje
puter


Na maslinovom ulju pržiti luk par minuta te mu dodati papriku i mrkvu. Nakon par minuta dodati đumbir sitno isječen kao i bijeli luk. Promješati, dodati soja sos i pržiti svega 5-8 minuta. Dodati preostalu polovinu peršuna i skinuti sa vatre. Ostaviti po strani.

Piletinu posoliti i pobiberiti. Pomoću avana kikiriki, chilli papriku i polovinu peršuna istucati. Jaje razmutiti te svaki file umočiti u jaje pa samo na jednu stranu filea nanjeti kikiriki mješavinu.

File peći na maslinovom ulju i puteru. Prvo peći onu stranu na kojoj je kikiriki, kada dobije finu boju okrenuti file i peći još par minuta. U toku pečenja dodati grančicu timjana i pola limuna.

Povrće servirati na sredinu tanjira pa preko njega pileći file. Preliti sa par kapi maslinovog ulja i uživati.