5/11/2013

Cimet Rolnice



Sočne, ukusne i prozračne. Ovo su najukusnije cimet rolnice, ikad! J
Šolja dobre kafe i ove cimet rolnice...ko još može da odoli.

Tijesto:
2 jaja
1 mala kašika soli
500-600g brašna
30g kvasca u malo tople vode sa 1 kašikom šećera
50g šećera
100ml ulja

Fil:
100g šećera
3 vanila šećera
1 burbon vanila
3-4 male kašike cimeta

Preliv:
200ml mlijeka
3 vanila šećera



Od svih sastojaka napraviti meko tijesto i ostaviti da stoji oko 20min.

Nauljiti radnu površinu i isto tako i tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.

Prvi dio tijesta razvući te posuti polovinom fila. Urolati i isjeći na 12 jednakih dijelova, isti postupak ponoviti i sa drugim dijelom tijesta.

Rolnice redati u pleh tako da se lagano dodiruju. Ostaviti da stoje oko 15 minuta. Staviti da se peku na 180 stepeni oko 20-30 minuta.

Mlijeko i vanila šećer zagrijati i vrele rolnice preliti vrelim mlijekom te ih vratiti u rernu još 5 minuta.

Ohladiti i poslužiti.