Ništa nije
bolje od domaće svježe paste. Kako bi se napravilo dobro pasta tijesto nabolje
je da se koristi meko brašno i svježa domaća jaja.
300g bijelog mekog brašna
1 kašikica soli
1 kašika maslinovog ulja
2 jaja
Brašno
prosijati te u sredini napraviti udubljenje u koje se dodaju ostali sastojci.
Rukama mijesiti tijesto dok ne postane fino, glatko i mekano. Ako je previše
suho dadati par kapi vode, a ako je previše mekano dodati brašna. Ili lakši
način je da se svi sastojci stave u blender i izmiksaju, tj. formiraju u
tijesto.
Tijesto
umotati u prozirnu foliju te ostaviti u frižider da “odmara” oko 30 minuta.
Tijesto
podjeliti u dva jednaka dijela. Svaki dio dobro pobrašniti kao i radnu površinu.
Kroz mašinu za pravljenje paste provlačiti trake tijesta, te ih presmotati na
pola pa ponovo provući kroz mašinu. Ovaj postupak ponoviti 4-5 puta, kako bi
tijesto postalo veoma glatko.
Sada je sve
na vama, na mašini određujete debljinu i oblik paste. Napravite tanke špagete,
taljatele, fettucine, ili pomoću noža isjecite lazanja listove, ili bilo koji
drugi oblik koji vam se sviđa.
Najbolje je
da se pasta koristi odmah dok je svježa, jer svježa pasta upija više sosove od suhe ali može i da se osuši i koristi
za poslije.
Kako biste
osušili pastu, na kuhinjskom stoljnjaku poredati pastu i ostavite da se suši
nekih 40-60 minuta.
Pastu
pakovati u papirnatu vrećicu i koristiti u omiljenom jelu.
Нема коментара:
Постави коментар