6/05/2013

Krofnice Punjene Čokoladom

Neodoljive, slatke, ljepljive i apsolutno ukusne!
(oko 20/30 krofnica)
TIJESTO:
oko 400-500g brašna (prosijanog)
100-200ml mlijeka
40g sviježeg kvasca
2 kašike šećera
1 vanila šećer
prstohvat soli
2 žumanca
50g putera

ČOKOLADNI NUGAT:
200ml vrhnja za šlag
2 kašike meda
100g kvalitetne čokolade za kuhanje
50g putera


Na vatri zagrijati vrhnje za šlag, dodati med te dovesti mix do laganog ključanja. Isjeći čokoladu na kockice dodati puter, te čokoladu zaliti vrhnjem koje ste zagrijali. Pijenicom dobro izmiješati dok se čokolada u potpunosti ne otopi i smjesa postane glatka i sjajna.Čokoladni nugat prekriti folijom i ostaviti u frižider da se hladi.

Zagrijati mlijeko sa šećerom i vanila šećerom. Kvascu dodati toplo mlijeko te ga razmutiti i ostaviti da stoji oko 10min. Nakon toga mlijeku dodati puter i promješati kako bi se puter otopio. Brašno sipati u veću posudu, dodati so i žumanca te polako zalijevati mlijekom dok se ne dobije ljepljivo tijesto. (možda ne utrošite sve mlijeko).Tijesto treba da bude elastično i ljepljivo.Pobrašniti radnu površinu, tijesto izručiti iz posude te ga lagano mijesiti. Tijesto ne smije da bude tvrdo, trebalo bi da bude prozračno i meko.
Veću zdjelu pobrašniti te staviti tijesto u nju. Prekriti prozirnom folijom te ostaviti na toplom mjestu oko sat, sat i po vremene.
Kada je tijesto naraslo lagano ga razviti debljine centimentar i po te ga isjeći na trake debljine 5cm pa te trake isjeći na kockice širine 5-6cm.Poredati ih na masni papir te ostaviti da rastu oko 40min do sat vremene.
U dubokom ulju pržiti krofnice, sa svake strane po par minuta. Dok su još vruće uvaljati ih u šećer.

U poslastičarski špric sipati čokoladni nugat te istim puniti ohlađene krofnice. Puniti dok ne vidite da nugat polako curi.   
Sad, jedino što vam ostaje je da sjednete i uživate u ovim neodoljivim krofnicama!
U Slast! J


Нема коментара:

Постави коментар