6/25/2013

Focaccia sa Maslinama i Ruzmarinom


Prelijepa, mirisna i ukusna Focaccia...

500g brašna
40g sviježeg kvasca
ekstra devičansko maslinovo ulje
kašikica soli
malo šećera
kašičica sušenog ruzmarina
kašičica sušenog timijana
kašikica sušenom bosiljka
oko 10 maslina bez košpice
1 grančica sviježeg ruzmarina
300ml mlake vode


Kvasac razmutiti, dodati šećer i 50ml mlake vode pa ostaviti na mlakom mjestu oko 10min.

Prosijanom brašnu dodati kvasac, so, 2 kašike masinovog ulja sušeni ruzmarin, timijan, bosiljak i ostatak vode te zamijesiti glatko tijesto.   

Tijesto premijesiti, oblikovati i staviti u kalup koji ste prethodno namazali maslinovim uljem. Tijesto prstima spljoštiti i rastegnuti po kalupu. Na focacciu prstima utisnuti masline i preko staviti grančicu ruzmarina te premazati masinovim uljem.


Ostaviti postrani oko 10 minuta te staviti na 180 stepeni da se peče oko 30 do 45 minuta.