Divne i očaravajuće!
155g
šećera u prahu
60g
neslanog putera (na sobnoj temperaturi)
1
veće jaje ( na sobnoj temperaturi)
1
mala kašika vanilla ekstrakta
pola
male kašike soli
110g
brašna
30g
kakao pudera
pola
male kašike sode bikarbone
100g
kisele pavlake
60ml
espreso kafe (ohlađene)
50g
mliječen čokolade (isječene na kockice)
Rernu zagrjati na 180 stepeni. U tepsiju za cupcakes staviti
papirnate korpice.
U jednu zdjelu sjediniti sve suhe sastojke ( brašno, kakao, sodu
bikarbonu i so).
Šećer i puter mikresom mutiti dok puter ne postane prozračan i
mekan (oko 5 minuta).
Dodati jaje i vanilla ekstrakt i mutiti da se sve fino sjedini. Dodati
kiselu pavlaku te suhe sastojke dodati postepeno.
Na kraju postepeno dodati i kafu te izmutiti miksati dok masa ne
postane ujednačena i glatka.
Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i lagano kašikom
promiješati.
Napuniti korpice do pola i peći na 180 stepeni oko 20 minuta.
Odnosno dok čačkalica kada je zabodete u centar cupcake ne izađe čista.
Kada su gotove izvaditi ih iz kalupa i ostaviti na kuhinjskoj
rešetci da se ohlade u potpunosti prije nego što počnete da na njih nanosite
glazuru.
Glazura:
400ml
vrhnja za šlag
200g
otopljene crne čokolade
100g
krem sira
Vrhnje i sir dobro izmiksati te dodati otopljenu čokoladu. Glazuru dobro
izmutiti kako bi se čokolada fino sjedinila
sa šlagom.
Špricom za ukrašavanje na cupcakes nanijeti glazuru. Te svaku
cupcake ukrasiti sa bobicama borovnice.
Нема коментара:
Постави коментар