7/16/2013

Cupcakes sa Čokoladom, Kafom i Borovnicama

Divne i očaravajuće!


155g šećera u prahu
60g neslanog putera (na sobnoj temperaturi)
1 veće jaje ( na sobnoj temperaturi)
1 mala kašika vanilla ekstrakta
pola male kašike soli
110g brašna
30g kakao pudera
pola male kašike sode bikarbone
100g kisele pavlake
60ml espreso kafe (ohlađene)
50g mliječen čokolade (isječene na kockice)



Rernu zagrjati na 180 stepeni. U tepsiju za cupcakes staviti papirnate korpice.
U jednu zdjelu sjediniti sve suhe sastojke ( brašno, kakao, sodu bikarbonu i so).
Šećer i puter mikresom mutiti dok puter ne postane prozračan i mekan (oko 5 minuta).
Dodati jaje i vanilla ekstrakt i mutiti da se sve fino sjedini. Dodati kiselu pavlaku te suhe sastojke dodati postepeno.
Na kraju postepeno dodati i kafu te izmutiti miksati dok masa ne postane ujednačena i glatka.
Dodati čokoladu izlomljenu na kockice i lagano kašikom promiješati. 
Napuniti korpice do pola i peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Odnosno dok čačkalica kada je zabodete u centar cupcake ne izađe čista.
Kada su gotove izvaditi ih iz kalupa i ostaviti na kuhinjskoj rešetci da se ohlade u potpunosti prije nego što počnete da na njih nanosite glazuru.

Glazura:
400ml vrhnja za šlag
200g otopljene crne čokolade
100g krem sira

Vrhnje i sir dobro izmiksati te dodati otopljenu čokoladu. Glazuru dobro izmutiti kako bi se čokolada fino sjedinila  sa šlagom.

Špricom za ukrašavanje na cupcakes nanijeti glazuru. Te svaku cupcake ukrasiti sa bobicama borovnice.