Špagete bolonjez su klasika i ne treba vam mnogo
iskustva u kuhanju kako biste napravili odlično i ukusno jelo.
(za
dve osobe)
200g
mljevene junetine
1
glavica crvenog luka
2
čena bijelog luka
oko
50g slanine isječene na kockice
grančica
ruzmarina (samo listovi sitno isječeni)
1
veći paradajz (očišćen od korice i isječen na kockice)
100ml
sos paradajza
100ml
crvenog vina
200g špageta
200g špageta
maslinovo
ulje
so
i biber
2
-3 lista svježeg bosiljka
ribanog
parmezan sira
Crveni luk isjeći na kockice te ga na maslinovom
ulju dinstati oko 10-ak minuta. Dodati bijeli luk sitno isječen, slaninu i
ruzmarin te nastaviti sa dinstanjem oko 5 minuta. Zatim dodati mljevenu junetinu
i dinstati dok se meso ne ispeče. Zaliti sa vinom, dodati sos paradajz kao i paradajz.
Posoliti i pobiberiti. Poklopiti te ostaviti na laganoj vatri da se krčka oko
pola sata do 45 minuta uz postepeno miješanje.
Desetak minuta prije nego je bolonjez gotov, skuhati
špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocjediti ih od vode te vratiti u šerpu dodati
malo maslinovog ulja i dve tri kašike bolonjez sosa. Špagete dobro promješati kako
bi upile sos i maslinovo ulje.
Špagete podijeliti u tanjir preliti ih sa bolonjez
sosom, naribanim parmezanom i par listova svježeg bosiljka.
Bon Appetit!
Нема коментара:
Постави коментар