7/18/2013

Špagete Bolonjez

Špagete bolonjez su klasika i ne treba vam mnogo iskustva u kuhanju kako biste napravili odlično i ukusno jelo.

(za dve osobe)

200g mljevene junetine
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
oko 50g slanine isječene na kockice
grančica ruzmarina (samo listovi sitno isječeni)
1 veći paradajz (očišćen od korice i isječen na kockice)
100ml sos paradajza
100ml crvenog vina
200g špageta
maslinovo ulje
so i biber
2 -3 lista svježeg bosiljka
ribanog parmezan sira


Crveni luk isjeći na kockice te ga na maslinovom ulju dinstati oko 10-ak minuta. Dodati bijeli luk sitno isječen, slaninu i ruzmarin te nastaviti sa dinstanjem oko 5 minuta. Zatim dodati mljevenu junetinu i dinstati dok se meso ne ispeče. Zaliti sa vinom, dodati sos paradajz kao i paradajz. Posoliti i pobiberiti. Poklopiti te ostaviti na laganoj vatri da se krčka oko pola sata do 45 minuta uz postepeno miješanje.

Desetak minuta prije nego je bolonjez gotov, skuhati špagete prema uputstvu na pakovanju. Ocjediti ih od vode te vratiti u šerpu dodati malo maslinovog ulja i dve tri kašike bolonjez sosa. Špagete dobro promješati kako bi upile sos i maslinovo ulje.

Špagete podijeliti u tanjir preliti ih sa bolonjez sosom, naribanim parmezanom i par listova svježeg bosiljka. 

Bon Appetit!