Kao i tijesto
za pastu njoke se čine teške za napraviti i da je mnogo lakše samo kupiti
gotove, ali u suštini nije tako...mnogo je lakše nego što mislite napraviti svoje
domaće, predivne i neodoljive njoke. Iznenadićete se koliko se ukusom razlikuju
od gotovih njoka. Evo recept!
2
velika kuhana krompira (ohlađena, oguljena i ispasirana)
100g
mladog sira
oko
200g brašna
1
jaje
2
grančice svježeg timjana
so
i biber
maslinovo
ulje
puter
U veću
činiju staviti ispasiran krompir dodati jaje, sir, brašno, so i biber po ukusu.
Dobro promiješati. Na pobrašnjenu površinu istresti smjesu, dodati samo listove
sa jedne grančice timjana te rukama mijesti dok se ne formira fino i glatko
tijesto. Ako je tijesto ljepljivo dodati brašna dok ne postane glatko i fino.
Paziti da se ne premjesi kako njoke ne bi postale pretvrde.
Tijesto
presjeći na pola i svaki dio rukama formirati u duži a tanji oblik valjka. Nož
pobrašniti te njime sjeći kockice dužine 2 do 3 cm kako bi se dobile njoke.
Njoke kuhati
u slanoj i kipećoj vodi par minuta, odnosno dok ne isplove na površinu vode.
U tavu
sipati malo maslinovog ulja, njoke ocjediti od vode te ih dodati na maslinovo
ulje. Dodati malo soli i bibera i pržiti
dok ne dobiju finu boju. Dodati kašiku putera i grančicu timjana, te pržiti još
par minuta.
Uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар