7/22/2013

Domaće Njoke

Kao i tijesto za pastu njoke se čine teške za napraviti i da je mnogo lakše samo kupiti gotove, ali u suštini nije tako...mnogo je lakše nego što mislite napraviti svoje domaće, predivne i neodoljive njoke. Iznenadićete se koliko se ukusom razlikuju od gotovih njoka. Evo recept!

2 velika kuhana krompira (ohlađena, oguljena i ispasirana)
100g mladog sira
oko 200g brašna
1 jaje
2 grančice svježeg timjana
so i biber
maslinovo ulje
puter


U veću činiju staviti ispasiran krompir dodati jaje, sir, brašno, so i biber po ukusu. Dobro promiješati. Na pobrašnjenu površinu istresti smjesu, dodati samo listove sa jedne grančice timjana te rukama mijesti dok se ne formira fino i glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo dodati brašna dok ne postane glatko i fino. Paziti da se ne premjesi kako njoke ne bi postale pretvrde.
Tijesto presjeći na pola i svaki dio rukama formirati u duži a tanji oblik valjka. Nož pobrašniti te njime sjeći kockice dužine 2 do 3 cm kako bi se dobile njoke.
Njoke kuhati u slanoj i kipećoj vodi par minuta, odnosno dok ne isplove na površinu vode.
U tavu sipati malo maslinovog ulja, njoke ocjediti od vode te ih dodati na maslinovo ulje. Dodati malo soli i bibera i pržiti dok ne dobiju finu boju. Dodati kašiku putera i grančicu timjana, te pržiti još par minuta.

Uživajte!