Evo
odličnog recepta, koji izgleda skupo i otmjeno J
Idealan
je za romantičnu večeru uz čašu crvenog vina, a isto tako ovim jelom ćete
prijatno iznenaditi svoje goste.
(za dvije
osobe)
Za svinjski kare:
oko
400g svinjskog karea sa kosti (u komadu)
naribana
korica od 1 limuna
veza
peršuna
2
čena bijelog luka
maslinovo
ulje
so
i biber
puter
Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Kare narezati posoliti i pobiberiti. Naribati koru
limuna preko karea i utrljati u meso. Bijeli luk kuhinjskim nožem zgnječiti te
ga nanijeti na meso.
U tavu (koja može u rernu) sipati maslinovo ulje i
kašiku putera potom staviti meso da se peče. U tavu pored mesa ubaciti čitavu
vezu peršuna. Meso peći sa svih strana kako bi dobilo finu boju. Kada se meso
zapeče staviti ga u rernu i na 180 stepeni peći oko 20-ak minuta. Kada je
gotovo izvaditi i ostaviti meso da „odmori“ bar 10-ak minuta prije nego se isiječe.
Za sos od jabuka i žalfije:
2
jabuke (očišćenje, i isječene na tanke lespirice)
1
manja glavica crvenog luka
2
kašike putera
oko
50g šećera u prahu
3-4
lista svježe žalfije
Luk isjeći
i na puteru pržiti dok se ne karamelizuje, sa postepenim dodavanjem malo vode,
oko 15-20 minuta. Jabuke staviti u činiju pošećeriti i dobro promiješati te ih
dodati luku, zajedno sa listovima žalfije. Pržiti još 5-10 minuta i na kraju
dodati kašiku putera. Servirati preko svinjskog karea dok je sos još topao.
Za pire od krompira i senfa:
2
veća krompira
2
manja korijena peršuna
50ml
vrhnja za kuhanje
1
kašika putera
so
i biber
2
male kašike senfa
Krompir
očistiti, isjeći na kockice i staviti u ključalu i posoljenu vodu da se kuha.
Krompiru dodati korijen peršuna, oguljen i isječen. Kada je krompir i korijen
peršuna kuhan ocjediti od vode te ručnim blenderom izmiksati kako bi se
napravio pire. Pire posoliti malo pobiberiti, dodati senf, puter, kao i mlako
vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješati i servirati pored svinjskog karea.
Нема коментара:
Постави коментар