7/25/2013

Svinjski kare u sosu od jabuka i žalfije sa pireom od krompira i senfa

Evo odličnog recepta, koji izgleda skupo i otmjeno J
Idealan je za romantičnu večeru uz čašu crvenog vina, a isto tako ovim jelom ćete prijatno iznenaditi svoje goste.
(za dvije osobe)

Za svinjski kare:

oko 400g svinjskog karea sa kosti (u komadu)
naribana korica od 1 limuna
veza peršuna
2 čena bijelog luka
maslinovo ulje
so i biber
puter

Rernu zagrijati na 180 stepeni.
Kare narezati posoliti i pobiberiti. Naribati koru limuna preko karea i utrljati u meso. Bijeli luk kuhinjskim nožem zgnječiti te ga nanijeti na meso.
U tavu (koja može u rernu) sipati maslinovo ulje i kašiku putera potom staviti meso da se peče. U tavu pored mesa ubaciti čitavu vezu peršuna. Meso peći sa svih strana kako bi dobilo finu boju. Kada se meso zapeče staviti ga u rernu i na 180 stepeni peći oko 20-ak minuta. Kada je gotovo izvaditi i ostaviti meso da „odmori“ bar 10-ak minuta prije nego se isiječe.


Za sos od jabuka i žalfije:

2 jabuke (očišćenje, i isječene na tanke lespirice)
1 manja glavica crvenog luka
2 kašike putera
oko 50g šećera u prahu
3-4 lista svježe žalfije

Luk isjeći i na puteru pržiti dok se ne karamelizuje, sa postepenim dodavanjem malo vode, oko 15-20 minuta. Jabuke staviti u činiju pošećeriti i dobro promiješati te ih dodati luku, zajedno sa listovima žalfije. Pržiti još 5-10 minuta i na kraju dodati kašiku putera. Servirati preko svinjskog karea dok je sos još topao.

Za pire od krompira i senfa:

2 veća krompira
2 manja korijena peršuna
50ml vrhnja za kuhanje
1 kašika putera
so i biber
2 male kašike senfa


Krompir očistiti, isjeći na kockice i staviti u ključalu i posoljenu vodu da se kuha. Krompiru dodati korijen peršuna, oguljen i isječen. Kada je krompir i korijen peršuna kuhan ocjediti od vode te ručnim blenderom izmiksati kako bi se napravio pire. Pire posoliti malo pobiberiti, dodati senf, puter, kao i mlako vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješati i servirati pored svinjskog karea.

Нема коментара:

Постави коментар