7/27/2013

Tatin od Šljiva

Tatin je usuštini izvtnuti tart gdje je voće karamelizovano u šećeru i puteru prije nego se stavi peći. Sezona je šljiva pa shodno tome evo predivnog Tatina sa Šljivama.

10 do 12 šljiva (očišćene od košpice i presječene na pola)
80g putera (na sobnoj temperaturi)
350g šećera
2 jajeta (na sobnoj temperaturi)
80g kisele pavlake
200g brašna
ribane korice od 1 limuna
1 mala kašika vanilla ekstrakta
pola male kašike praška za pecivo
prstohvat soli
šećer u prahu
2 vanila šećera


Rernu zagrijati na 180 stepeni. Puterom namazati kalup u kome će Tatin da se peče (obično ide okrugli kalup), i redati šljive tako što će presječena strana da bude na dnu kalupa.
250g šećera, vanilin šećer i 80ml vode staviti na šporet da kuha dok se ne dobije svijetlo smeđa boja. Šerpu povremeno protresti ali karamel nikako ne mješati kašikom.
Karamel ravnomjerno preliti preko šljiva.
U međuvremenu, ostatak šećera i puter mikserom mutiti dok puter ne postane prozračan i mekan (oko 5 min). Smanjiti brzinu miksera i dodati jaja, jedno po jedno. Dodati kiselu pavlaku, ribanu koricu limuna i vanilla ekstrakt. Miksati dok se sve fino nesjedini. Dodati so, prašak za pecivo i postepeno brašno.
Smjesu ravnomjerno preliti preko šljiva i peći oko 30 do 40min. odnosno dok čačkalica kada je zabodete u centar tatina ne izađe čista.

Kada je tatin gotov, ostaviti ga da odstoji oko 10 min. i onda tatin izvrnuti na tanjir. Tatin posuti šećerom u prahu i poslužiti uz šolju kafe.  

Нема коментара:

Постави коментар