Tatin je
usuštini izvtnuti tart gdje je voće karamelizovano u šećeru i puteru prije nego
se stavi peći. Sezona je šljiva pa shodno tome evo predivnog Tatina sa
Šljivama.
10
do 12 šljiva (očišćene od košpice i presječene na pola)
80g
putera (na sobnoj temperaturi)
350g
šećera
2
jajeta (na sobnoj temperaturi)
80g
kisele pavlake
200g
brašna
ribane
korice od 1 limuna
1
mala kašika vanilla ekstrakta
pola
male kašike praška za pecivo
prstohvat
soli
šećer
u prahu
2
vanila šećera
Rernu
zagrijati na 180 stepeni. Puterom namazati kalup u kome će Tatin da se peče (obično
ide okrugli kalup), i redati šljive tako što će presječena strana da bude na
dnu kalupa.
250g
šećera, vanilin šećer i 80ml vode staviti na šporet da kuha dok se ne dobije
svijetlo smeđa boja. Šerpu povremeno protresti ali karamel nikako ne mješati
kašikom.
Karamel ravnomjerno
preliti preko šljiva.
U
međuvremenu, ostatak šećera i puter mikserom mutiti dok puter ne postane
prozračan i mekan (oko 5 min). Smanjiti brzinu miksera i dodati jaja, jedno po
jedno. Dodati kiselu pavlaku, ribanu koricu limuna i vanilla ekstrakt. Miksati
dok se sve fino nesjedini. Dodati so, prašak za pecivo i postepeno brašno.
Smjesu
ravnomjerno preliti preko šljiva i peći oko 30 do 40min. odnosno dok čačkalica kada
je zabodete u centar tatina ne izađe čista.
Kada je
tatin gotov, ostaviti ga da odstoji oko 10 min. i onda tatin izvrnuti na tanjir.
Tatin posuti šećerom u prahu i poslužiti uz šolju kafe.
Нема коментара:
Постави коментар