7/29/2013

Teleći odrezak sa povrćem u sosu od putera i peršuna

Fantastičan, sočan i nadasve ukusan teleći odrezak. Prosto morate ga probati! 

Za odrezak:

1 veći teleći odrezak oko 500g
2 glavice bijelog luka (presječene vodoravno)
so i biber
2 grančice svježeg ruzmarina
3-4 kašike maslinovog ulje
2-3 kašike puter


Rernu zagrijati na 180 stepeni. Odrezak dobro posoliti i pobiberiti. U zagrijanu tavu (koja može u rernu) staviti maslinovo ulje i dodati bijeli luk sječenu stranu dole, i grančice ruzmarina. Nakon munut dva dok luk i ruzmarin puste svoje sokove i mirise dodati odrezak. Odrezak pržiti na svakoj strani po 2-3 minute kako bi dobio finu boju i hrskavost. Na pola pečenja dodati puter. Tavu sa odrezkom staviti u rernu i peći oko 10-15 minuta ovisno od veličine odrezka a i želje kako želite svoj odrezak pečen, („krvav“, srednje pečen ili reš)Nakon 5 minuta pečenja odrezak prekriti folijom, kako se ne bi isušio i kako bi zadržao svoje sokove i ostao sočan.
Kada je gotovo izvaditi ga i ostaviti bar 5 minuta da „odmori“ prije nego ga krenete sjeći.

Sos od putera i peršuna:

4-5 kašika putera
veza peršuna
1 teleći bujon

Tavu u kojoj se pekao odrezak, sada staviti na šporet, izvaditi grančicu ruzmarina a bijeli luk ispasirati viljuškom, dodati sitno isječen peršun, bujon i puter. Pjenilicom dobro izmejšati sos i sačekati da prokuha.
Soso sipati u činiju i pred samo služenje preliti ga preko odrezka.

Povrće:

2-3 manje mlade tikvice
4-5 manjih mladih mrkvi
so i biber

Povrće oprati i očistiti. Tikvice učetvrtiti po dužini. Povrće posoliti i pobiberiti i peći na maslinovom ulju. Kada je gotovo posložiti ga sa odrezkom.

Na odrezak staviti par domaće pripremljenih krutona, oko odrezka povće i sve preliti sosom.