Fantastičan,
sočan i nadasve ukusan teleći odrezak. Prosto morate ga probati!
Za odrezak:
1
veći teleći odrezak oko 500g
2
glavice bijelog luka (presječene vodoravno)
so
i biber
2
grančice svježeg ruzmarina
3-4
kašike maslinovog ulje
2-3
kašike puter
Rernu
zagrijati na 180 stepeni. Odrezak dobro posoliti i pobiberiti. U zagrijanu tavu
(koja može u rernu) staviti maslinovo ulje i dodati bijeli luk sječenu stranu
dole, i grančice ruzmarina. Nakon munut dva dok luk i ruzmarin puste svoje
sokove i mirise dodati odrezak. Odrezak pržiti na svakoj strani po 2-3 minute
kako bi dobio finu boju i hrskavost. Na pola pečenja dodati puter. Tavu sa
odrezkom staviti u rernu i peći oko 10-15 minuta ovisno od veličine odrezka a i
želje kako želite svoj odrezak pečen, („krvav“, srednje pečen ili reš)Nakon 5
minuta pečenja odrezak prekriti folijom, kako se ne bi isušio i kako bi zadržao
svoje sokove i ostao sočan.
Kada je
gotovo izvaditi ga i ostaviti bar 5 minuta da „odmori“ prije nego ga krenete
sjeći.
Sos od putera i peršuna:
4-5
kašika putera
veza
peršuna
1
teleći bujon
Tavu u
kojoj se pekao odrezak, sada staviti na šporet, izvaditi grančicu ruzmarina a
bijeli luk ispasirati viljuškom, dodati sitno isječen peršun, bujon i puter.
Pjenilicom dobro izmejšati sos i sačekati da prokuha.
Soso sipati
u činiju i pred samo služenje preliti ga preko odrezka.
Povrće:
2-3
manje mlade tikvice
4-5
manjih mladih mrkvi
so
i biber
Povrće oprati
i očistiti. Tikvice učetvrtiti po dužini. Povrće posoliti i pobiberiti i peći
na maslinovom ulju. Kada je gotovo posložiti ga sa odrezkom.
Na odrezak
staviti par domaće pripremljenih krutona, oko odrezka povće i sve preliti
sosom.
Нема коментара:
Постави коментар