8/15/2013

Piletina u sosu od balsamika, narandži i ruzmarina

(za dve osobe)
4 tanko narezana pileća filea
150ml iscjeđenog soka narandže
2 kašike sitno isječenog sviježeg ruzmarina
3-4 kašike Aceto Balsamico
150ml pilećeg temeljca
1 kašika šećera
1 kašika putera
so i bibir
maslinovo ulje
par skriški narandže i dve grančice ruzmarina za dekoraciju
100g kuhane riže


Pileći file oprati, posušiti i kuhinjskim čekićem lagano istucati. Pobiberiti i staviti na vrelo maslinovo ulje da se prži par minuta sa obe strane. Dodati Aceto Balsamico, sok od narandže, pileći temeljac i sitno isječen ruzmarin. Na laganoj vatri kuhati oko 15 minuta, povremeno okretajući piletinu. Kada se sos umanji za pola, dodati kašiku šećera, puter i soli po ukusu. Kuhati još par minuta dok sos ne postane kremast i sjajan.
U tanjir staviti kuhanu rižu preko dodati file piletine te preliti sa par kašika sosa. Ukrasiti sa dve skriške narandže i grančicom ruzmarina.

Bon Appetit! J