Na bilo
koji način da jedete sušeni paradajz, on je prepun intenzivnog i aromatičnog
ukusa. Dovoljno je da jelu koje spremate dodate dva, tri sušena paradajza i jelo
će da poprimi nevjerovatnu aromu.
Može da se
suši bilo koja vrsta paradajza ali najbolje je sušiti cherry ili pelat.
Za dve manje tegle:
1
kg cherry paradajza
2
male kašike morske soli
2
čena bijelog luka (sitno isječen)
maslinovo
ulje
par
grančica svježeg ruzmarina
6-7
listova svježeg bosiljka
1
mala kašika sušenog origana
Rernu
zagrijati na 100 stepeni, sa uključenim ventilatorom.
Narezati
paradajz na tanke kolutove debljine oko
1 cm. Pleh obložiti masnim papirom i redati paradajz jedan do drugog
tako da se međusoobno ne dodiruju. Po paradajzu posuti so, iskidane listove
bosiljka, ruzmarin, origano, bijeli luk te preliti sa maslinovim ulje i staviti
u rernu da se suši oko sat i po do dva sata, ovisno od rerne.
U
sterilizovane tegle redati sušeni paradajz dodati grančicu ruzmarina, i zaliti
maslinovim uljem tako da prekrije paradajz. Dobro zatvoriti i čuvati na hladnom
mjestu.
Нема коментара:
Постави коментар