8/21/2013

Aromatični Sušeni Paradajz


Na bilo koji način da jedete sušeni paradajz, on je prepun intenzivnog i aromatičnog ukusa. Dovoljno je da jelu koje spremate dodate dva, tri sušena paradajza i jelo će da poprimi nevjerovatnu aromu.
Može da se suši bilo koja vrsta paradajza ali najbolje je sušiti cherry ili pelat.

Za dve manje tegle:

1 kg cherry paradajza
2 male kašike morske soli
2 čena bijelog luka (sitno isječen)
maslinovo ulje
par grančica svježeg ruzmarina
6-7 listova svježeg bosiljka
1 mala kašika sušenog origana


Rernu zagrijati na 100 stepeni, sa uključenim ventilatorom.
Narezati paradajz na tanke kolutove debljine oko  1 cm. Pleh obložiti masnim papirom i redati paradajz jedan do drugog tako da se međusoobno ne dodiruju. Po paradajzu posuti so, iskidane listove bosiljka, ruzmarin, origano, bijeli luk te preliti sa maslinovim ulje i staviti u rernu da se suši oko sat i po do dva sata, ovisno od rerne.
U sterilizovane tegle redati sušeni paradajz dodati grančicu ruzmarina, i zaliti maslinovim uljem tako da prekrije paradajz. Dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.