9/21/2013

Sendvič sa ćufticama od junetine, mocarela sirom i paradajz salsom


Ovaj sočni sendvič je recept jednog od mojih omiljenih kuhara Gordnon Ramzay a ide ovako:

(za 4 sendviča)
1 manja glavica crvenog luka (očišćena i isječena na kockice)
2 čena bijelog luka (očišćena i isječena sitno)
1 manja kašika tucane ljute paprike
500g mljevene junetine
4-5 kašika prezli
3-4 kašike mlijeka
4 veće kifle
2 kugle mocarela sira
so i biber
maslinovo ulje

Za Salsu:
3 paradajza (isječena na kockice)
pola glavice crvenog luka (isječene na kockice)
2-3 kašike isječenog sviježeg peršuna i bosiljka
pola kašike Aceto Balsamico
malo šećera


Prvo pripremite čuftice. Na zagrijanom ulju dinstati crveni i bijeli luk, koji ste posolili i pobiberili oko 5 minuta, odnosno dok ne omekani. Pri kraju dodati tucanu papriku. U veću činiju staviti meso, posoliti i pobiberiti.
Prezle natopiti mlijekom i dodati ih mesu kao i luk. Sve dobro rukma sjdiniti i napraviti male kuglice. Ostaviti ih na tanjiru da odstoje oko pola sata.
U tavu dodati malo maslinovog ulja i ispržiti ćuftice. Kada su gotove ostaviti ih po strani. U međuvremenu, sve sastojke za salsu pomješati zajedno i ostaviti po strani.
Kifle prepoloviti i na gril tavi ili u pećnici tostirati te na jednu polovinu kifle staviti par ćuftica i pritisnuti ih u kiflu. Na čuftice dodati iskidane komade mocarele te vratiti u pećnicu kako bi se mocarela istopila. Izvaditi sendviče iz rerne, dodati salsu, preliti maslinovim uljem i poklopiti drugom polovinom kifle.

Ako vam je ostalo salse, staviti je pored sendviča i servirati ih tople.