Jesenjski dani idealni su za činiju utješne i tople
čorbe.
Jedna od mojih omiljenih je upravo French Onion
Soup. Za bogat i intenzivan okus ove čorbe najbitnija je dobra karamelizacija
luka.
Za 4 osobe:
100g
putera
2
kašike maslinovog ulja
1kg
crnog luka
1
kašika šećera
2
čena bijelog luka
2
kašike brašna
250ml
bijelog vina
1,5l
goveđeg temeljca
4
skriške preprženog kruha
Edamer
i Parmezan sir
Zagrijati
puter sa uljem i dodati na tanke skriške isječen crveni luk. Šerpu poklopiti i
luk pržiti oko 10-ak minuta, dodati šećer i nastaviti sa prženjem bez poklopca
oko 20-ak minuta, odnosno dok luk postane karamelizovan. Luk treba da poprimi zlatnu
boju, da je intenzivnog okusa, mekan i sladak.
Pri
samom kraju prženja dodati bijeli liuk, kao i brašno i dobro promiješati. Vatru
smanjiti i lagano dodati vino kao i goveđi temeljac uz stalno miješanje.
Poklopiti i kuhati oko 20-25 min.
French
Onion Soup servirati u zagrijane zdjele. Preko staviti tostiran hljeb i skrišku
edamer sira. Staviti u pećnicu kako bi se sir istopio.
Kada
se sir istopi supu servirati i preko naribati svježeg parmezan sira.
Нема коментара:
Постави коментар