10/31/2013

French Onion Soup

Jesenjski dani idealni su za činiju utješne i tople čorbe. 
Jedna od mojih omiljenih je upravo French Onion Soup. Za bogat i intenzivan okus ove čorbe najbitnija je dobra karamelizacija luka.


Za 4 osobe:

100g putera
2 kašike maslinovog ulja
1kg crnog luka
1 kašika šećera
2 čena bijelog luka
2 kašike brašna
250ml bijelog vina
1,5l goveđeg temeljca
4 skriške preprženog kruha
Edamer i Parmezan sir



Zagrijati puter sa uljem i dodati na tanke skriške isječen crveni luk. Šerpu poklopiti i luk pržiti oko 10-ak minuta, dodati šećer i nastaviti sa prženjem bez poklopca oko 20-ak minuta, odnosno dok luk postane karamelizovan. Luk treba da poprimi zlatnu boju, da je intenzivnog okusa, mekan i sladak.  

Pri samom kraju prženja dodati bijeli liuk, kao i brašno i dobro promiješati. Vatru smanjiti i lagano dodati vino kao i goveđi temeljac uz stalno miješanje. Poklopiti i kuhati oko 20-25 min.

French Onion Soup servirati u zagrijane zdjele. Preko staviti tostiran hljeb i skrišku edamer sira. Staviti u pećnicu kako bi se sir istopio.
Kada se sir istopi supu servirati i preko naribati svježeg parmezan sira.